Jana Nečasová u Obvodního soudu pro Prahu 1 (13.6.2016)

Jana Nečasová u Obvodního soudu pro Prahu 1 (13.6.2016) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Žalobce navrhl pro Nečasovou a zpravodajce opět zhruba tříleté tresty

  • 30
Již potřetí navrhl státní zástupce v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství pro obžalované stejné tresty. V kauze figuruje bývalá spolupracovnice expremiéra Petra Nečase Jana Nečasová, která by si dle žalobce měla odpykat ve vězení 3,5 roku. Obvodní soud pro Prahu 1 případ řeší v hlavním líčení už potřetí.

Přednes závěrečné řeči státního zástupce v pondělí proběhl za zavřenými dveřmi. Z líčení je totiž vyloučena veřejnost kvůli projednávání utajovaných informací. Dění v soudní síni tak novinářům tlumočil žalobce Rostislav Bajger až po skončení jednání. 

Informoval, že pro obžalované navrhl stejné tresty jako v předchozích dvou případech. Konkrétně: pro Janu Nečasovou navrhuje 3,5 roku, pro exšéfa rozvědky Milana Kovandu 3 roky a deset měsíců, jeho předchůdce Ondřeje Páleníka 3,5 roku a zpravodajce Jana Pohůnka 3 roky a čtyři měsíce.

„Nadále setrváváme na tom, že existuje dostatek důkazů pro uznání viny obžalovaných,“ prohlásil Bajger. Obžaloba se spoléhá i na nově provedené důkazy. Bajger v této souvislosti zmínil výpověď ředitele policejního Útvaru zvláštních činností Vladimíra Šibora, který se zabývá odposlechy a sledováním.

„Jednoznačně vyloučil teorii o nějaké obraně proti sledování. Konstatoval, že se jednalo o sledování a rozvrátil obhajobu obžalovaných,“ podotkl státní zástupce. „Tresty považujeme za přiměřené i s ohledem na délku od spáchání činu,“ dodal Bajger. Naopak advokát Jany Nečasové novinářům řekl, že s navrhovanými tresty nesouhlasí.

Žalobci se snaží dokázat, že šéfka Nečasova kabinetu nechala v roce 2012 nezákonně sledovat někdejší manželku premiéra Radku Nečasovou vojenskými zpravodajci, a to z osobních důvodů. Obhajoba dlouhodobě tvrdí, že akce zpravodajců kolem rodiny Petra Nečase bylo kontrasledováním, o němž Nečas věděl. Ve prospěch obžalovaných svědčil v minulosti i expremiér, avšak odvolací soud jeho výpověď označil za nedůvěryhodnou.

Obvodní soud pro Prahu 1 kauzu řeší celkem už počtvrté. Soudkyně Helena Králová nejprve dala Nečasové podmínku trestním příkazem. Proti takovému řešení se ohradili žalobci z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci a bylo nařízeno hlavní líčení. Králová pak obžalované dvakrát osvobodila, její rozsudek však vždy zrušila odvolací instance. Jelikož se Králová nedržela výkladu Městského soudu v Praze, byla nakonec vyměněna soudkyní Pavlou Hájkovou.

V úterý jsou na pořadu jednání závěrečné řeči obhajoby, nepravomocný rozsudek by mohl padnout ve čtvrtek, případně příští týden.


Video