Petr Zelenka u Vrchního soudu v Praze (11. června 2008)

Petr Zelenka u Vrchního soudu v Praze (11. června 2008) | foto: Jiří Forman, iDNES.cz

Naprostá neúcta k lidskému životu, tak soud zamítl Zelenkovo dovolání

  • 64
Naprostá neúcta k lidskému životu, nízká možnost nápravy a především obava z dalších vražd vedla Nejvyšší soud k zamítnutí dovolání Petra Zelenky proti doživotnímu trestu za vraždy heparinem. Soud vynesl verdikt už 9. dubna, ale teprve nyní se celé rozhodnutí objevilo v jeho databázi.

Nejvyšší soud odmítl všechny Zelenkovy námitky a v rozsudcích nenašel žádné chyby ani nesrovnalosti. Soudci zdůraznili, že někdejší zdravotník spáchal čin "svým charakterem a rozsahem naprosto ojedinělý". Možnost nápravy je prý nízká.

"Je sice málo pravděpodobné, že by obviněný v případě pobytu na svobodě ještě někdy pracoval ve zdravotnickém zařízení, avšak s ohledem na jeho naprostou neúctu k lidskému životu nelze spolehlivě vyloučit, že by obdobnou trestnou činnost mohl opakovat i v jiném prostředí a jiným způsobem," uvedl v usnesení senát, kterému předsedal Vladimír Veselý.

Z usnesení vyplývá, že v podstatě nepřipadal v úvahu žádný nižší trest. Soud poukázal také na oprávněné rozhořčení veřejnosti nad Zelenkovými činy. "Je třeba, aby společnost dala najevo, že se dokáže prostředky trestního práva chránit i před pachateli takto extrémně společensky nebezpečných činů," stojí v usnesení.

Dovolání bylo pro Petra Zelenku jednou z posledních šancí na trest mírnější než doživotí. Nejvyšší soud ho ale o ni připravil. - čtěte Nejvyšší soud odmítl dovolání heparinového vraha, doživotí platí

Petr Zelenka se ještě může obrátit na Ústavní soud. Ten ale zkoumá jen to, zda při procesu nebylo porušeno jeho právo na spravedlivý proces.

Podle spisu podával Zelenka pacientům heparin od května do září 2006. Tím došlo k závažným zdravotním komplikacím, zředění krve a krvácení. Policisté muže zatkli 1. prosince 2006 v jihlavské nemocnici, kde tehdy pracoval.

Zdravotník se podle královéhradeckého soudu ke svým činům třikrát přiznal v přípravném řízení, jeho vinu prokázaly i znalecké posudky.

Při hlavním líčení ale Zelenka svou výpověď změnil s tím, že heparin podal pěti lidem a u ostatních si podrobnosti nevybavil. K původnímu přiznání jej prý donutili policisté násilím, soud mu ale neuvěřil.

K doživotí ho nejprve loni v únoru odsoudil Krajský soud v Hradci Králové, verdikt pak potvrdil v červnu Vrchní soud v Praze. - čtěte Odvolací soud potvrdil doživotí pro heparinového vraha Zelenku

,

Video