Nevybuchlá pancéřová pěst z lesa u Pozděchova. | foto: Policie ČR

Chodec našel v lese na Vsetínsku nevybuchlou pancéřovou pěst

  • 15
V pondělí v podvečer našel kolemjdoucí muž v lese nedaleko Pozděchova pancéřovou pěst. Bylo v ní 1,5 kilogramu výbušniny. Protitankovou zbraň z druhé světové války si odvezli frýdecko-místečtí pyrotechnici.

"Podezřelý předmět nalezl třiatřicetiletý muž nedaleko obce Pozděchov v místní části nad Trubiskami v lesním porostu. Policisté okolí místa nálezu zajistili a povolali kolegy z Pyrotechnické služby z Frýdku-Místku," uvedl mluvčí vsetínské policie Vladislav Malcharczik.

Pyrotechnici na místě zjistili, že se jedná o pancéřovou pěst z období druhé světové války, která byla vyráběna v Německu. Uvnitř měla 1,5 kilogramu  výbušniny a podle slov přivolaných odborníků byla stále nebezpečná. "Pancéřovou pěst proto zajistili a odvezli ke zničení," doplnil mluvčí.

Pyrotechnici v podobných případech radí, aby nálezci s nevybuchlou municí nemanipulovali a nepřeváželi ji ani na policejní služebny.

"Starší, již zkorodované bomby jsou nebezpečnější než čerstvě vyrobené. Jejich obal už je narušen, ale iniciační mechanismy a trhaviny jsou funkční po dlouhou řádku let. Jakékoli zacházení s takovou municí ohrožuje nejenom nálezce, ale mnohdy i široké okolí," varoval Malcharczik.


Video