(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Policisté našli při razii v Opavě tisíce litrů neznámé tekutiny

  • 133
Při razii ve skladu v centru Opavy policie zajistila několik tisíc litrů podezřelých surovin, které mohly sloužit k výrobě jedovatého alkoholu. Informovala o tom Česká televize, podle které by se mohlo jednat o klíčové místo, odkud se metanol dostával do nelegálních stáčíren a odtud do prodejní sítě.

Policisté zabavili v budově v centru Opavy, kde bývala výrobna cukrovinek a nyní tu jsou sklady desítek firem, pět tisícilitrových barelů s neznámou tekutinou. Hasiči je později odvezli k expertize. "Pokud by se potvrdily předpoklady s metanolem, šlo by zatím o největší úspěch v boji s pančovací mafií," uvedla televize.

Nález potvrdil policejní prezident Martin Červíček. "Považujeme to za posun ve vyšetřování," uvedl bez bližších podrobností.

Zátah pravděpodobně souvisí se sérií zatčení ve Zlínském kraji a podle informací ČT se zlínští kriminalisté dostali na vrchol jedné z větví nelegálního trhu s alkoholem. Podle neoficiálních informací by právě sklad v Opavě mohl být zdrojem, který zásoboval surovinami nelegální stáčírnu alkoholu, kterou kriminalisté objevili před týdnem na zlínském sídlišti Jižní Svahy.

V souvislosti s tímto zátahem byl zadržen jeden člověk, policisté ho vyslýchají. Celkem už moravskoslezští kriminalisté v souvislosti s otravami zadrželi 23 lidí.

"Šestnáct lidí už bylo obviněno a do vazby vzal soud 11 obviněných. Pokračují i domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor, zajištění stop, dokumentace, expertizy," uvedla mluvčí policie Moravskoslezského kraje Gabriela Holčáková.

V důsledku otravy metylalkoholem zemřelo v kraji 13 lidí. Celkem už si metanol vyžádal v Česku 23 obětí.

V pondělí našli policisté v Moravskoslezském kraji 260 litrů pančovaného alkoholu, kde byl obsah jedovaté příměsi až 30 procent. Ministr Heger proto řekl, že ještě není na místě uvažovat o zrušení zákazu tvrdého alkoholu. "Ty nálezy ukazují, že je to ještě stále na úrovni zbraně hromadného ničení," prohlásil Heger.

,

Video