Česko nakonec koupilo 107 obrněných transportérů Pandur.

Česko nakonec koupilo 107 obrněných transportérů Pandur. | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Dalíka by zatkli tak jako tak. Vše urychlil česko-rakouský tým

  • 894
Zatčení Marka Dalíka se zdařilo i díky spolupráci českých a rakouských policistů. Zvláštní tým na vyšetřování kauzy nákupu obrněnců Pandur fungoval od roku 2010, jedním z posledních úkonů pak byl výslech důležitého svědka, který se odehrál minulý týden.

Dalíka zatkli detektivové protikorupčního útvaru v neděli v noci, když se vracel z baru v pražských Holešovicích. Samotné zadržení lobbisty a bývalého premiérského poradce ale bylo jen pomyslnou třešničkou na dortu.

Zadržení Dalíka

"Je to výsledek práce rakousko-českého týmu. V minulém týdnu se v cizině odehrál jeden z důležitých výslechů. Když jsme následně srovnali všechny důkazy, museli jsme bezodkladně konat," popsala pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Kdo byl svědkem, kvůli kterému Dalík skončil v poutech a s obviněním z podvodu, žalobkyně upřesnit nechtěla. Šlo však podle ní o jeden z posledních úkonů, které tým udělal. Podle Bradáčové bylo hlavní výhodou spolupráce mezi Prahou a Vídní rychlejší předávání získaných informací. Lobbista by tak podle ní skončil v poutech, i kdyby se případem zabývali jen čeští kriminalisté, jen by to trvalo déle.

Linka Praha - Vídeň fungovala přes dva roky

Zvláštní tým začal vyšetřovat podezřelý nákup pandurů v září 2010. O rok později tým vyslechl manažera firmy Steyr Stephana Szücse. Ten uvedl, že po něm Marek Dalík na podzim 2007 chtěl skoro 500 milionů za pokračování obchodu, který nakonec státní kasu vyšel na 14,5 miliardy korun.

Smlouvu uzavřela vláda premiéra Topolánka, kterému právě Dalík dělal poradce. S rakouskou zbrojovkou se kabinet v roce 2009 dohodl na dodávce 107 obrněných transportérů.

Jednání ale začala už v roce 2006. Vláda Jiřího Paroubka se s Rakušany dohodla na nákupu 199 pandurů s opcí na 35 dalších. Celý obchod měl vyjít na necelých 21 miliard, koncem roku ho však Topolánkův kabinet zrušil, aby půl roku poté dojednal nové podmínky.


Video