Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Měsíc od vražd v taxi: nasazení desítek policistů, zatím bez výsledků

  7:52
Na případu nálezu těl dvou taxikářů v Uhříněvsi už měsíc pracuje rozsáhlý tým pětatřiceti policistů z pražského ředitelství. Zadali si expertizy u Kriminalistického ústavu, vyslýchají pražské taxikáře a nechtějí o vyšetřování nic říct. "K tomuto případu se nebudeme vyjadřovat," řekla tento týden také mluvčí žalobců Štěpánka Zenklová.

Smuteční jízdou centrem Prahy uctili taxikáři památku dvou svých zavražděných kolegů (23.4.2014) | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Co se prokazatelně ví policie spojila případy, taxikáři se chrání

Policie vyšetřuje tři vraždy, které má na svědomí jeden pachatel nebo skupina pachatelů, protože je shodná zbraň a styl provedení - oběti byly střeleny do hlavy z bezprostřední blízkosti.

Možné oběti sériového vraha

Petr S. - 42 let - zavražděn v únoru, jezdil autem Honda. Jeho tělo bylo nalezené v Lužické ulici v Praze 1. února v sobotu, ale nezvěstný byl skutečně už od čtvrtka.
Milan P. - 60 let – jezdil Škodou Superb - zavražděn v noci ze čtvrtka na pátek z 10. na 11. dubna. Jeho tělo bylo nalezené v ulici v Netlukách v Praze-Uhříněvsi
Daniel C. - 26 let – jezdil Renaultem Megane – zavražděn v noci z 10. na 11. dubna. Tělo bylo nalezeno v ulici v Netlukách v Praze-Uhříněvsi
Danuše S. - zavražděna v tramvaji 17 cestou do Prahy-Komořan 13. února

Vzápětí po nálezu těla dvou taxikářů se přišlo na to, že stejná zbraň zabila i taxikáře v únoru a oba vyšetřující týmy se spojily. "Objasňování všech tří vražd řeší kriminalisté v jednom týmu," potvrdila mluvčí Hana Jeřábková, když vyšetřovatelé případ naposledy komentovali 18. dubna.

Další souvislostí je Lužická ulice v Praze na Vinohradech, kde byla nalezená auta dvou obětí, jedné z února a jedné z dubna. Jenže policisté nikdy nezveřejnili, kde našli třetí auto (Škoda Superb) a jestli to bylo opět na Vinohradech, což by verzi o místě souvisejícím s vrahem potvrdilo.

Krátce po nálezu dvou těl policisté zadrželi prvního podezřelého, ale pak se ukázalo, že měl pouze u sebe doklady jednoho ze zavražděných, které patrně našel. Takže první stopa nikam nevedla.V průběhu měsíce také policie uspořádala akci v terénu, při které v podstatě navazovala kontakt s taxikáři a podařilo se jí dohledat některé z posledních zakázek obou zavražděných.

Na případ reagovali i taxikáři, kteří uvažují o různých způsobech ochrany. Neberou zákazníky z ulice, ale jen přes dispečink a některé firmy přemýšlejí o kamerách v autech nebo tísňových tlačítkách.

Spekulace a domněnky souvisí s případem vražda v tramvaji?

Ačkoli to policie nikdy nepotvrdila, dostupné informace naznačují, že si vrah vybírá čtvrtky. Tato verze ovšem pokulhává, protože není vůbec vyloučeno, že oba muži byli střeleni až po půlnoci, tedy v pátek. Dokonce je to velmi pravděpodobné, protože poslední svědci ještě viděli oba živé těsně před půlnocí.

Vydedukovat lze také to, že vraždy nemají loupežný podtext. Obětem totiž zůstaly cennosti, které jim vrah vzít mohl. Podle televize Nova se například našel tablet jednoho ze zavražděných taxikářů pohozený v příkopu u Jílového u Prahy a v jiném autě zůstaly na viditelném místě pohozené mobily. Pokud je to pravda, pachatel skutečně dal policii jasný vzkaz "toto není loupežná vražda" - v prvním případě i za cenu toho, že dočasně riskoval, že se u něj věc najde.

Je to druhý "lesní vrah"?

Posledním podobným typem pachatele v Česku byl takzvaný "lesní vrah" Viktor Kalivoda dopadený v roce 2005, který zabíjel své oběti úplně nahodile, i když i u něj se policie snažila hledat logický vzorec (například právě les jako místo činu). Policie tehdy zatkla Kalivodu ve chvíli, kdy mířil na další vražednou cestu. Ani on ve skutečnosti nebyl žádným lesním vrahem, protože měl jednou nutkání začít střílet i při cestě metrem. Byl odsouzen na doživotí a ve vězení spáchal sebevraždu.

Na Primě se objevila i téměř "výbušná" konkrétní informace, že vraha nabral jeden z řidičů Daniel C. v Kostečné ulici na Starém Městě. Pokud by si tím policie byla jistá, tak má jednu slibnou stopu, zvlášť vzhledem ke všudypřítomným kamerám. Podle policejní mluvčí Jeřábkové a oficiálního vyjádření jel ovšem taxikář z Renaultu s "posledním zjištěným zákazníkem" z Ječné ulice a není žádný důkaz, že právě tento zákazník ho zabil.

Několikrát se objevila informace, že "vrah si užívá mediální pozornost". Neexistuje pro to absolutně žádná indicie. Ale jisté je, že rozsáhlá pátrací akce i už samo odhalení, že nějaký vícenásobný vrah existuje, může jeho plány ovlivnit. Například tak, že se zalekne a bude chtít na čas přestat.

Velmi podobné znaky má i čtvrtý případ paní zastřelené v tramvaji číslo 17. Pokud by se potvrdilo, že je to oběť stejného střelce, samozřejmě by padla verze o "taxikářském vrahovi" a navíc i o podobném způsobu provedení. Tato čtvrteční vražda se stala ve dne, dokonce dopoledne, takže pro vraha to vlastně bylo velmi riskantní. Bizarní je, že řidička tehdy svoji tramvaj na konečné neprohlédla a mrtvolu objevili až cestující při jízdě zpátky do centra. Vrah měl tedy dostatek času na útěk.

Televize Prima upozornila, že se shoduje v tomto případě výrobní typ zbraně (nikoli konkrétní kus). Policie odmítá potvrdit, zda mají případy souvislost, ale nejspíš to už ví, protože je pro ni snadné ověřit balistickou zkouškou, zda se střílelo či nestřílelo z totožné malorážky.

Po stopách vrahů
  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

USA vetovaly palestinskou žádost o plné členství v OSN. Hamás to odsoudil

19. dubna 2024  6:40,  aktualizováno  6:44

Spojené státy v pátek svým vetem v Radě bezpečnosti zablokovaly palestinskou žádost o plné členství...

V Íránu se ozvaly exploze. Podle Američanů zaútočil Izrael, ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Poslanci změní vodní zákon v reakci na ekologickou havárii na Bečvě

19. dubna 2024  5:40

Změnu vodního zákona, která má snížit rizika havárií na řekách, budou v pátek schvalovat poslanci....

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

19. dubna 2024

Premium Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...