Mrtvá vydra říční na dálnici u Rokycan

Mrtvá vydra říční na dálnici u Rokycan

Na dálnici u Plzně přejelo auto vzácnou vydru říční

  • 57
Statného samce vydry říční přejelo auto na dálnici D5 u Rokycan. Ekology ze záchranné stanice zvířat nález vzácného živočicha nepříjemně překvapil. S vydrami se v regionu setkávají zcela ojediněle, této však už nebylo pomoci.

K přejetému zvířeti u dálničního sjezdu na Svojkovice byli ochránci zvířat přivoláni ve středu krátce po 16. hodině.

"Původně jsem si myslel, že se někdo spletl a a na silnici bude přejetý jezevec nebo jiné zvíře, ale skutečně to byla vydra. A statný samec, určitě starší než dva roky," konstatoval Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice zvířat.

Mrtvá vydra říční na dálnici u Rokycan
Mrtvá vydra říční na dálnici u Rokycan

Zdůraznil, že vydra říční je velmi vzácný živočich. Za dvacet let se s ní setkal v regionu poprvé, bohužel už zvíře nebylo možné zachránit. "Zemřelo už večer nebo brzy ráno. Podle stop krve bylo patrné, že smrtelná byla jedna rána od projíždějícího auta," řekl Makoň.

Ekologové před lety na Rokycansku uměle vysadili skupinu vyder, mrtvý samec však neměl v těle žádný čip. Buď je to podle Makoně potomek vysazených zvířat, nebo "cizí" vydra.

Vydra je noční, velmi plaché zvíře. Proto ekology překvapilo, že se dostala až na dálnici. "Mohl to být nějaký migrující jedinec, kterého z jeho teritoria dostal jiný samec. Až k dálnici se zřejmě dostal z nedaleké vodní strouhy," řekl Makoň.

Tělo zvířete nyní putovalo do Národního muzea v Praze, kde poslouží k vědeckému využití a k preparaci.


Nejlepší videa na Revue