Oba cyklisté dohromady nadýchali zhruba pět promile, méně opilý byl paradoxně viník nehody. Ilustrační foto

Oba cyklisté dohromady nadýchali zhruba pět promile, méně opilý byl paradoxně viník nehody. Ilustrační foto | foto: Policie ČR

Na cyklostezce se srazili opilí cyklisté, dohromady nadýchali pět promile

  • 85
Noční srážku dvou cyklistů museli řešit v neděli šumperští policisté. Na cyklostezce v Temenické ulici do sebe totiž narazili dva opilí muži, jednoho z nich musel dokonce ošetřit lékař.

Nehoda se stala zhruba hodinu po půlnoci.

"Podle svědkyně vyjel osmatřicetiletý cyklista ze Šumperska náhle s kolem k levému okraji stezky a narazil do protijedoucího jednatřicetiletého cyklisty. Po střetu oba upadli na zem, starší z mužů si při tom lehce poranil hlavu, na místě ho ošetřila posádka rychlé lékařské pomoci," shrnul šumperský policejní mluvčí Miloslav Svatoň.

Při následné dechové zkoušce policisté zjistili, že oba muži vyrazili na cestu posilněni alkoholem. "U staršího ukázalo první měření 1,52 a druhé 1,58 promile, mladší pak nadýchal nejprve 3,37 a napodruhé 3,44 promile," uvedl Svatoň. Nehodou se tak nyní bude zabývat ve správním řízení městský úřad.

Oběma mužům nyní hrozí pokuty v řádu desetitisíců. I když totiž mnoho lidí považuje jízdu na kole v opilosti za neškodný přestupek, zákon ji trestá v řadě případů přísněji než totéž u řidiče auta.

"Pokuty pro řidiče aut jsou nižší," potvrdil pro deník Metro Miroslav Čapka z městského úřadu v Břeclavi. "Nejhorší je, když si dá cyklista dvě piva, večer cestou domů nesvítí a při kontrole je arogantní. Jinak se do jednoho promile snažíme držet spíše spodní desetitisícové hranice," dodal.

"Už jen do jednoho promile hrozí pokuta mezi 10 a 25 tisíci korunami," upozornila také mluvčí jihomoravské policie Kamila Haraštová s tím, že nad jedno promile je to pak až 50 tisíc. "Překvapení přichází po vystřízlivění. Cyklisté si vůbec neuvědomují, že jsou vlastně řidiči," zmínila mluvčí.


Video