Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Muž vlezl manželce do e-mailů, teď je obviněn a hrozí mu vězení

  • 246
Znalost hesla do e-mailové schránky i na facebookovou stránku manželky zneužil třiatřicetiletý muž z Novojičínska. Jejich soužití zřejmě bude mít do ideálu daleko, protože v soukromé poště ženy se choval hodně podivně.

Všechny e-mailové zprávy si nejprve pečlivě přečetl, zajímavou korespondenci překopíroval, a dokonce část pošty bezostyšně smazal.

Pak ještě otevřel manželčin facebookový profil. "Nakonec jejím jménem odeslal osobní nevhodnou poštu bývalým nadřízeným do zaměstnání manželky," sdělil novojičínský policejní mluvčí Petr Gřes.

Jeho počínání tak nezůstalo utajeno a o muže se zajímají policisté. Vyslechl si obvinění z přečinů neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací, poškozování cizích práv a porušování tajemství dopravovaných zpráv. Za vše mu hrozí až dvouleté vězení, v případně mírnějšího posouzení propadnutí věci nebo zákaz činnosti.

"Stále si mnozí lidé neuvědomují, jak důležité je nesdělovat nikomu přístupová hesla a kódy. Následky mohou být dalekosáhlé, přeci jen jde o zásah do osobních práv jedince," uvedl mluvčí Gřes a dále doporučil, aby si lidé zprávy mazali. "Stává se také, že nechtěně jedním kliknutím přepošlete někomu zprávu, která se ho netýká, nebo naopak, a komplikace jsou tu. Zpátky se to už nedá vzít," podotkl.


Video