Nalezené výbušniny zlikvidoval policejní pyrotechnik (ilustrační snímek).

Nalezené výbušniny zlikvidoval policejní pyrotechnik (ilustrační snímek). | foto: Policie ČR

Odpálím se, hrozil muž s výbušninou a baterií připojenou k rozbušce

  • 23
S pomocí podomácku vyrobené nálože se chystal spáchat sebevraždu šedesátiletý muž z Hulína na Kroměřížsku. Před činem zavolal na policii a prohlásil, že sebe i okolí vyhodí do vzduchu. Když ho poté policisté našli, seděl na židli s výbušninou a v ruce svíral baterii připojenou k rozbušce.

Na linku 158 muž zavolal ve čtvrtek v podvečer. "Důstojníkovi sdělil, že vyhodí do vzduchu sebe i okolí. Odmítal ovšem říct, kde se nachází," popsala mluvčí kroměřížské policie Simona Kyšnerová.

Policisté s ním tak zpočátku mohli hovořit pouze po telefonu, kterého se ujal vyjednavač. "Během půlhodinového hovoru se mu snažil úmysl rozmluvit. Během toho se mu podařilo získat informace, které policistům pomohly muže najít," řekla Kyšnerová.

Než hulínští policisté dorazili do jedné ze zahrad v místní zahrádkářské kolonii, svěřil se muž vyjednavači, že se chce zabít, protože o všechno přišel. "Byl v tíživé životní situaci, ztratil zaměstnání, rodinu i dům, a život ho proto přestal těšit," podotkla mluvčí policie.

Když hlídka dorazila na zahradu, našla šedesátiletého a alkoholem posilněného muže sedět na židli. "Měl přichystanou podomácku vyrobenou výbušninu a v ruce držel baterie napojené k rozbušce," popsala dramatické okamžiky Kyšnerová.

Když ho však policisté vyzvali, aby odpalovací zařízení odložil, muž poslechl. Poté si ho do péče převzali lékaři.

Pyrotechnici mezitím zajistili místo s výbušninou, kterou muž pravděpodobně získal ze starých německých puškových granátů z druhé světové války. "Policisté na zahradním stolku našli tři granáty, přičemž dva ihned odvezli, ale třetí protipancéřový puškový granát GEW.PZGR .40, který ještě obsahoval trhavinu, nebylo možné z bezpečnostních důvodů převézt," podotkla Kyšnerová.

Policisté proto místo hlídali do rána, kdy jej mohli pyrotechnici za světla převzít a na nedalekém poli bezpečně zlikvidovat. "Na případu nyní pracují kriminalisté, protože muž se dopustil obecného ohrožení a nedovoleného ozbrojování," dodala mluvčí policie.


Nejlepší videa na Revue