Při nehodě zaviněné invalidním řidičem zemřel také šofér dalšího kamionu.

Při nehodě zaviněné invalidním řidičem zemřel také šofér dalšího kamionu. | foto: Petr Lemberk, MF DNES

Muž s umělou nohou boural. Nikdo nechápe, jak mohl řídit kamion

  • 44
Lékaři ani tělesně postižení lidé nechápou, jak mohl řidič s protézou místo pravé nohy, který v červenci způsobil tragickou havárii na dálnici D1, získat oprávnění k řízení kamionu.

Devětačtyřicetiletý invalida měl podle policie potvrzení lékaře, že může mnohatunový stroj řídit jako profesionál. Při nehodě zemřel kromě něj také další řidič. Další dva lidé byli těžce zraněni.

Pitva ukázala, že šofér bez nohy byl pod vlivem opiátů, které užíval na bolest. Před nehodou dostal infarkt. Navíc řídil bez dokladů – už dříve přišel o řidičák kvůli alkoholu za volantem.

"Já bych něco takového nikdy nepovolil," řekl MF DNES Eduard Siuda z ortopedické a traumatologické ambulance v Karviné. Právě vyjádření odborného lékaře, v tomto případě ortopeda, je nutné, aby člověk s tak vážným postižením mohl získat řidičské oprávnění.

"Takový handicap na levé noze, tedy při ovládání spojky, by nemusel vadit. Člověk totiž může nohu ohýbat. U pravé nohy ale postižený nemá pohyblivý kotník, a tudíž nemůže jemně sešlapovat plyn a brzdu," vysvětlil Siuda.

Podobně se vyjádřil i Ladislav Csik z automotoklubu handicapovaných řidičů. "Ještě jsem neslyšel, aby člověk s amputovanou nohou řídil kamion," řekl. Podle něho dostávají podobně postižení lidé řidičák jen na osobní auta.

Doktor, který řidiči povolil řídit, zřejmě chyboval i přesto, že vyhláška upravující vydávání průkazů dává lékařům velký prostor pro subjektivní rozhodnutí.

"Úplná ztráta jedné končetiny bude vyžadovat jednodušší úpravu vozidla," konstatuje komentář k nařízení ministerstva zdravotnictví. Kamion však žádnou speciální úpravu neměl. Zda se budou policisté zabývat i vinou lékaře, se uvidí za měsíc, kdy spis uzavřou.


Video