Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Muž osahával seniorky, pak je oloupil. Policisté ho dopadli i díky DNA

  • 7
Jablonečtí kriminalisté dopadli muže, který sexuálně napadl dvě ženy. Osahával je na intimních partiích, načež je okradl. Podle policie je možné, že muž napadl i další ženy. Stíhán je ve vazbě a v případě odsouzení mu hrozí až deset let vězení.

„Poprvé udeřil v našem regionu 26. října loňského roku před půlnocí v Plynární ulici v Jablonci. Na odlehlém a liduprázdném místě 63letou ženu nejprve oslovil, a pak ji zatáhl do křovin, kde ji proti její vůli a přes její odpor osahával na intimních místech. Když se uspokojil, odcizil ženě peněženku a zmizel ve tmě,“ popsala první případ mluvčí krajské policie Ivana Baláková.

Druhý zdokumentovaný případ se stal 2. prosince, kdy si muž počkal na 67letou ženu v ulici Zvonková ve Smržovce. „Přistoupil k ní zezadu, chytil ji takzvaně „do kravaty“ a odvlekl ji na odlehlejší místo, kde jí rozepnul oblečení a ohmatával ji na intimních místech stejně jako svou první oběť. I ji potom okradl o peněženku, se kterou uprchl,“ uvedla Baláková.

Několik týdnů kriminalisté po muži usilovně pátrali a shromažďovali důkazy. „Tím nejpádnějším z nich byl výsledek porovnání profilu jeho DNA s těmi, které získali ze stop zajištěných na místě činu,“ řekla policejní mluvčí.

Policisté pětatřicetiletého podezřelého muže zadrželi 12. ledna. Muže obvinili z loupeže a pokusu o znásilnění.

Vyšetřovatelé se obávali, že by muž mohl v trestné činnosti pokračovat, proto dali podnět k vazebnímu stíhání. S tím státní zástupce i soudce souhlasili.

„Kriminalisté se domnívají, že počet jeho obětí nemusí být konečný a obracejí se touto cestou na ženy, kterým také obdobným způsobem ublížil, aby se nebály podat na něj trestní oznámení. Policisté ze zkušenosti vědí, že se mnohé oběti násilných trestných činů stydí za to, co se jim stalo. Proto jim vzkazují, že jim vyjdou maximálně vstříc, rozhodnou-li se proti násilníkovi vypovídat. Informace k případu přijme každá služebna Policie ČR nebo lze kontaktovat známou tísňovou linku Policie ČR 158,“ dodala Baláková.


Video