U požáru motorestu na dálnici D10 zasahovali hasiči i v noci

  • 293
Středočeští hasiči v noci na neděli pokračovali v hašení požáru motorestu Čtyři kameny na mladoboleslavské dálnici nedaleko Hlavence u Prahy. Motorest majitel před několika lety přestavěl na dřevěnou kolibu. Dálnice byla ve směru na Prahu přes deset hodin uzavřená. Oheň pohltil celou restauraci, hasiči museli vodu dovážet.

Požár vypukl kolem sobotní jedenácté hodiny dopoledne, v noci na neděli zůstalo na místě pět jednotek hasičů, kteří hasili skrytá ohniska požáru. Půl hodiny před půlnocí se podařilo obnovit provoz na 21. kilometru dálnice ve směru na Prahu. Při práci v noci hasičům pomáhaly osvětlovací balony.

Uprostřed dřevěné restaurace  bylo otevřené krbové ohniště s grilem. Škodu předběžně odhadli na 30 milionů korun. „Na místo pojede v neděli dopoledne vyšetřovatel, který bude pátrat po příčině požáru,“ sdělil iDNES.cz mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda.

Centrum požáru se hasičům podařilo lokalizovat v sedm hodin večer. Od té doby se vraceli na základny. Mluvčí uvedl, že požár už je téměř uhašený. Několik jednotek ale na místě zůstává, aby likvidovaly skrytá ohniska požáru.

Na místě v sobotu zasahovalo čtyřicet jednotek, tedy přibližně stovka hasičů. „Vyhlásili jsme zvláštní stupeň požárního poplachu, tedy nejvyšší ze čtyř možných. Máme potíže s vodou, musíme ji navážet kyvadlově,“ přiblížil hodinu a půl po sobotním poledni Svoboda.

Z dřevěného motorestu stoupal hustý dým a šlehaly plameny až do chvíle, kdy na něj před třetí hodinou svrhl dávku vody vrtulník, čímž se podařilo zabránit dalšímu šíření ohně. Helikoptéra pak přiletěla ještě dvakrát. Během hašení se nikdo z hasičů nezranil.

Hasiči kvůli ohni už před polednem uzavřeli jen několik metrů vzdálenou benzinovou stanici. Kvůli plynulému příjezdu cisteren s vodou pak policie před 13. hodinou zastavila na 21. kilometru dálnice D10 ve směru na Prahu provoz a řidiči museli objížďkou. Uzavírka trvala skoro do půlnoci.

Poplachové stupně

Hasiči rozeznávají čtyři poplachové stupně. Nejzávažnější z nich je čtvrtý, který bývá vyhlašován při mimořádných situacích, kdy oheň ohrožuje více jak tisíc osob, celé obce nebo plochy území nad jeden kilometr čtvereční. 

Zvláštní stupeň poplachu byl vyhlášen například 12. února 2016, kdy požár zachvátil historickou budovu Národního muzea v Praze. Shořelo 200 metrů čtverečních střechy a část podkroví. Požár likvidovaly dvě desítky jednotek hasičů. Pod kontrolu se oheň podařilo dostat zhruba po dvou hodinách.

U požáru, který 13. srpna 2015 poničil propylenovou jednotku Unipetrolu v Litvínově, hasiči zasahovali celých šest dní. Na akci se vystřídalo 42 hasičských jednotek.

Zdroj: ČTK

Motorest hoří u Hlavence nedaleko Prahy.

Motorest hoří u Hlavence nedaleko Prahy.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

, ,

Video