Miliardář Červenka u sebe neměl peníze a milionář Mrázek mu půjčil sto tisíc.

Miliardář Červenka u sebe neměl peníze a milionář Mrázek mu půjčil sto tisíc. | foto: Lukáš Procházka, MF DNES

Milionář Mrázek půjčil na dárky miliardáři Červenkovi

  • 90
Nájemný vrah, který letos 25. ledna zastřelil vlivného podnikatele Františka Mrázka, provrtal svou smrtící střelou kromě Mrázkova těla i dvě obálky, které nesl v té chvíli právě v podpaží. Buď to byla neuvěřitelná shoda náhod, nebo jasně míněná výstraha.

V obálkách totiž bylo 500 tisíc korun a dokumenty o aktivitách realitního magnáta, miliardáře Miloše Červenky. Peníze i dokumenty byly právě od Červenky.

Mrázek měl Červenkovi pomoci vyřešit vážný problém. Policie ho totiž vyšetřovala pro podezření z rozsáhlých podvodů s pozemky.

A od Mrázka, jenž byl znám svými důvěrnými styky s policisty, si Červenka sliboval, že mu zajistí beztrestnost a u politiků a médií přímluvu, aby "po něm v celé kauze nešli".

Teď to vypadá, jako by chtěl někdo vraždou Mrázka vzkázat: Červenkovi nikdo nepomáhejte. I to je dnes jedna z vyšetřovacích verzí Mrázkovy smrti. Nutno dodat, že je to jen jedna z mnoha verzí: Mrázek měl totiž tolik nepřátel, že motivů vraždy může být celá řada.

Červenkovi advokáti včera potvrdili, že jejich klient, který je teď už druhý měsíc ve vazbě pro podezření z korupce, žádal Mrázka ve své kauze skutečně o pomoc.

Odmítli však, že by za to chtěl Mrázkovi zaplatit půl milionu korun. Peníze nalezené u Mrázka byly opravdu Červenky, ale prý byly za úplně jiné služby.

"Společnost Setuza, v níž Mrázek působil, dlužila Červenkovi za staré obchody sedm milionů korun a Červenka Mrázka požádal, zda by ve své firmě nezařídil, aby mu peníze už konečně vrátili. Za to měl Mrázek dostat odměnu 400 tisíc korun," řekl včera Jiří Teryngel, jeden z Červenkových právníků.

"A zbývajících sto tisíc korun? Ty dlužil Červenka Mrázkovi," tvrdí Teryngel.

Jak si miliardář půjčil na dárky
Jak se může stát, že miliardář Červenka dlužil stomilionáři Mrázkovi 100 tisíc korun? Podle Teryngela šlo o téměř banální historku. Mrázek se s Červenkou setkali naposledy někdy těsně před loňskými Vánocemi.

Když se po skončení schůzky Červenka ´prošacoval´, zjistil, že u sebe nemá žádné peníze.

"Chtěl rychle nakoupit nějaké dárky pod stromeček, a tak požádal Mrázka, zda by mu nějaké peníze nepůjčil. A Mrázek vytáhl z kapsy bankovky srolované v gumičce a se slovy ´nebudem to drobit‘ je Červenkovi půjčil. Bylo toho 100 tisíc korun," řekl Teryngel.

Červenka pak peníze (400 tisíc odměny a 100 tisíc dluhu) vrátil Mrázkovi až o měsíc později. Poslal je po své sekretářce Anně Čermákové. Ta s napěchovanými obálkami navštívila sídlo Mrázkovy firmy letos 25. ledna.

A když ještě týž den večer Mrázek odcházel s Červenkovými penězi a dokumenty do svého obrněného auta, zasáhla ho střela nájemného vraha. Červenka si pak po Mrázkově smrti ´najal´ na lobbování jiného podnikatele, Františka Vybírala. To se mu však stalo osudným.

Vybíralovy aktivity totiž už delší dobu monitorovala policie, a když Červenka předával Vybíralovi peníze za informace o svém vyšetřování, byli oba zatčeni. I tentokrát šlo o 500 tisíc korun.


Video