Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Barbora Měchurová, iDNES.cz

Měl rád dějiny, vzpomínají učitelé na mladíka, který si psal s kanibalem

  • 5
Tichý společník, milý kluk, normální, s velkým zájmem o dějiny. Tak popisují lidé dvaadvacetiletého Jana z Pardubic, který si před dvěma týdny sáhl na život poté, co policisté zastřelili slovenského kanibala Mateja Čurka. Jan u něj měl objednanou svoji smrt.

Případ kanibala a vraha několika lidí teď policie rozplétá. S pardubickým studentem historie si psal po internetu. Jan chtěl, aby ho muž sprovodil ze světa. Dokonce už měl koupený lístek na vlak, který ho měl k němu dopravit.

O případu kanibala a české oběti čtěte zde

Když zjistil, že Čurka postřelila policie a on na následky zranění zemřel, zřejmě to už nevydržel a zabil se sám. "Šetříme případ úmrtí dvaadvacetiletého mladíka. Z taktických důvodů nebudu říkat víc informací," řekla pardubická policejní mluvčí Markéta Janovská.

Mladíkova smrt jeho okolí překvapila. "Přišel mi uzavřenější, ale ne tak, aby nedokázal vyjít s ostatními. Zpráva o jeho skonu mě zaskočila," řekl Tomáš Jiránek, který mladíka vyučoval na univerzitě.

"Byl to tichý společník, ale do kolektivu zapadal skvěle. Někdy dokázal dlouho mlčet a potom říct něco, co rozesmálo celou třídu," uvedl jeho bývalý třídní učitel Ladislav Bukáček.

Podle něj se Jan vždy zajímal o dějiny, jeho práce byly výborné. O historii dokázal debatovat hodiny. I proto si zřejmě vybral historii jako svůj studijní obor na vysoké škole. "Odmaturoval brilantně. Když se nám doneslo, co se stalo, nechtěli jsme tomu věřit," řekl ředitel střední školy Bohumír Blažek, kam mladík chodil.

Dodal, že před několika týdny byl na škole Janův otec a vyprávěl učitelům o jeho studiích na univerzitě. V té době měl však jeho syn už pravděpodobně koupený lístek na Slovensko, kam chtěl jet za svým vrahem.

Pro celou rodinu byl odchod syna velkou ránou. Podle učitelů pocházel mladík z výborných poměrů, rodiče ho vždy podporovali a drželi při sobě. "Je to tragický případ. Rozhodli jsme se s celou rodinou, že se k tomu nebudeme vyjadřovat,“ řekla pro slovenský Nový Čas jeho babička.


Video