Matka pěti dětí podváděla, půjde do vězení

  • 3
Na šest let poslal do věznice s dozorem českobudějovický krajský soud devětatřicetiletou podnikatelku z Kostelce nad Černými lesy. Miroslavě Pragerové obžaloba prokázala, že podvodem poškodila dvě jihočeské firmy o více než šest milionů korun.

Obžalovaná uhradila společnosti ALMA Nová Bystřice osmdesát tisíc korun za odebrané deky až po začátku soudního líčení, firmě POLARI z Písku dluží dodnes šest milionů za nákup pohonných hmot.

Štíhlá tmavovlasá žena soudcům vyprávěla, že si na detaily z obchodních transakcí nepamatuje.

"Je to dlouho, nevzpomínám si," odpovídala na většinu dotazů předsedy senátu Slavomíra Cirhana. Milionové obchody, při nichž zastupovala svou firmu Captex Praha, se přitom odehrály na konci roku 2001.

Největší škodu způsobila firmě POLARI. V prosinci 2001 od ní osmkrát nakoupila pohonné hmoty, které obratem prodala často pod cenou.

"Máme prokázané, že od počátku jednala s úmyslem zboží nezaplatit. Proč by prodávala pohonné hmoty pod cenou? V její obhajobě bylo tolik rozporů, že je nade vší pochybnost, že je to historka smyšlená," připomněl soudce Cirhan.

Poznamenal, že obžalovaná například první dva odběry nafty zaplatila, aby předstírala dobrou vůli. Docílila tím, že dostala další zboží, které ale už neuhradila.

Trest na spodní hranici sazby od pěti do dvanácti let zdůvodnil Cirhan dosavadní bezúhonností obžalované. Obhájce Pragerové Zdeněk Vlček naopak požadoval zproštění obžaloby, protože úmysl poškodit dodavatele soud podle něho neprokázal.

Ačkoliv matka pěti dětí Miroslava Pragerová vystupovala před soudem jako nezkušená podnikatelka, která často podepsala směnky, jimž nerozuměla, v obchodním rejstříku figuruje v několika firmách se zahraniční účastí.

Naposledy se její jméno objevilo v souvislosti s vykácením lesa u Měřína na Ždársku. Les koupila od restituentů česko-rakouská firma, ve které je jednatelem její manžel. Lesního správce požádala společnost o vykácení.

Po nesouhlasu neznámý pachatel letos v březnu stovky stromů nařezal a docílil tím, že se musí 1260 kubíků dřeva vytěžit. Pachatele trestného činu ohrožování životního prostředí hledá policie.


Video