Marek Dalík

Marek Dalík | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Policie zatkla a obvinila lobbistu Marka Dalíka kvůli kauze Pandur

  • 3039
Policie zadržela a obvinila lobbistu Marka Dalíka. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová iDNES.cz řekla, že zatčení souvisí s kauzou nákupu transportérů Pandur. Obviněn byl z trestného činu podvod.

Podle informací MF DNES zadrželi policisté Dalíka, když šel v noci na pondělí ze známé pražské restaurace SaSaZu.

Zdroj blízký vyšetřování deníku vysvětlil, že policie v tuto chvíli nedokáže prokázat, zda si Dalík řekl o úplatek jménem politiků. Proto nebyl obviněn z korupce, ale z podvodu. Současné důkazy zatím svědčí o tom, že si řekl o peníze za něco, co nebyl schopen ovlivnit.

Kauza Pandur

2005 - Vypsání výběrového řízení na nákup obrněných transportérů schválila vláda socialisty Stanislava Grosse.

2006 - Nákup 260 pandurů od zbrojovky Steyr schválil kabinet Jiřího Paroubka.

2007 - Vláda Mirka Topolánka smlouvu zrušila. Poté však vyjednala se Steyrem novou – tentokrát na pořízení jen 107 pandurů za cenu 14 miliard.

2010 - MF DNES upozornila na smlouvu z roku 2002 s "konzultantem" Janem Vlčkem. Podle ní firma Steyr platila za schůzky s politiky. Bývalí manažeři Steyru Wolfgang Habitzl a Herwig Jedlaucnik pak na skrytých nahrávkách pořízených MF DNES uvedli, že se na zákulisních dohodách podíleli Stanislav Gross, Karel Kühnl a Martin Barták. Případem se začala zabývat česká i rakouská policie.

2011 - Manažer Steyru Stephan Szücs dosvědčil, že si Marek Dalík řekl o úplatek půl miliardy korun.

"Mohu potvrdit, že jsme ho zadrželi. A že je to v souvislosti s případem vyšetřování nákupu transportérů Pandur. Víc to ale komentovat nebudeme," uvedla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Po poledni dodala, že byl obviněn z pokusu o podvod. Na zadržení Dalíka upozornil server Týden.cz.

Kauzu Pandur vyšetřuje protikorupční policie. "Nemohu vám v tuto chvíli vůbec nic říci. Právo informovat si vyhradilo vrchní státní zastupitelství," řekl iDNES.cz šéf protikorupční policie Tomáš Martinec.

Dalíka zastupuje známý advokát Tomáš Sokol. Bližší informace k případu uvést odmítl. "V tuto chvíli nemohu říci vůbec nic," sdělil Sokol s odkazem na mlčenlivost advokáta.

O korupci promluvila zbrojovka

Na Marka Dalíka poukázal manažer rakouské zbrojovky Steyr, který měl na starosti celý projekt obchodu s Českou republikou. Vypověděl, že po něm a jeho firmě lobbista Marek Dalík na podzim 2007 žádal osmnáct milionů eur (podle tehdejšího kurzu cca 480 milionů korun) jako provizi za uskutečnění obchodu (více zde).

Zástupce zbrojovky tuto informaci předal i americkým diplomatům. MF DNES loni upozornila, že americká ambasáda v Praze napsala během minulých let minimálně třikrát své centrále ve Washingtonu tajnou zprávu, v níž na hlášení od Steyru upozorňuje. Depeše zveřejnil server WikiLeaks (podrobnosti zde).

Marek Dalík byl důležitý poradce Mirka Topolánka. Právě jeho vláda smlouvu s firmou Steyr nakonec uzavřela: za 14,4 miliardy korun Česko koupilo 107 obrněnců. Bývalý premiér Topolánek se nyní k Dalíkovu zadržení odmítá jakkoli vyjádřit.

První smlouvu s rakouskou firmou Steyr uzavřela v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka. Nákup se měl týkat nákupu 199 pandurů s opcí na 35 dalších v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun. Kabinet Mirka Topolánka však v roce 2007 od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele. O půl roku později ale vyjednal podmínky nové a koupil 107 obrněnců.

, ,

Video