Majitel lékárny dostal za zásobování varen pervitinu osm let vězení

  • 27
Odvolací soud definitivně potvrdil osmiletý trest vězení provozovateli pražské lékárny Andreji Monakovovi za prodej léku s pseudoefedrinem lidem, kteří z něj vyráběli pervitin. Zároveň má zaplatit tři miliony korun. Podle soudu prodal do drogových varen kolem šesti milionů tablet.

Monakova usvědčily výpovědi lidí, kteří kupovali léčiva přímo od něj. Svědci jsou nyní sami ve vězení, kam je soud poslal za výrobu drog. Jeden z nich, během vyšetřování vystupoval v utajení pod krycím jménem Jan Vomáčka, tak sám nakoupil pět milionů tablet Nurofenu stopgrip. Jeho pravé jméno je ale přísně tajné, podle soudkyně Jarmily Löffelmannové je v zapečetěné obálce, která je součástí spisu.

Také další lidé si do nenápadné lékárny v Tusarově ulici v Praze 7 chodili ne pro jednotlivé krabičky s léky, ale odváželi si jich celé krabice. Podle soudu se v této jediné lékárně prodalo tisícinásobně více léků s pseudoefedrinem než v jiných podobně velkých obchodech.

Léky s pseudoefedrinem

Pseudoefedrin obsahuje šest léků: Modafen, Paralen plus, Aspirin Complex, Daleron proti chřipce a nachlazení, Nurofen Stopgrip a Panadol Plus Grip.

Pseudoefedrin pomáhá s uvolněním ucpaného nosu či při alergiích, ale narkomani ho zneužívají k výrobě pervitinu. Podle odhadů České lékárnické komory se drogy vyrobí až z osmdesáti procent prodaných balení.

Podle obžaloby tak Monakov pomáhal při nedovolené výrobě omamných a psychotropních látek. Muselo mu totiž být jasné, že lidé, kterým léky prodává, z nich sami vyrábějí pervitin, nebo přípravek dodávají lidem, kteří se výrobou drogy zabývají.

Soudkyně označila jednání Monakova jako mimořádně nebezpečné. "Jde o bezprecedentní chování obžalovaného s vysokoškolským lékařským vzděláním, který přitom sám tvrdil, že chtěl jenom léčit," uvedla v odůvodnění rozsudku s tím, že mu oproti původnímu rozsudku navíc také zakázala lékárnickou činnost.

Chce tak podle svých slov chránit společnost, protože pachatel, který je původem z Ruska, má povolený pobyt v Česku do roku 2017. Soudkyně tak chce zabránit tomu, aby se po případném podmínečném propuštění před řádným vypršením trestu vrátil za pult lékárny.

Monakov musí navíc zaplatit tři miliony korun. Soud ho tak chce připravit o zisk, který z prodeje léků měl.

Löffelmannová se kriticky vyjádřila i vůči postupu policie a státního zastupitelství v přípravném řízení. Chybou bylo podle ní například to, že policie nezajistila Monakovův majetek. Nesprávná byla i kvalifikace jednání - lékař podle ní neměl být stíhán pouze pro pomoc k trestnému činu. "Byl tu značný zisk, kterým se nikdo v přípravném řízení nezabýval," řekla soudkyně. Právní kvalifikace v podané obžalobě tak podle ní byla pro muže příznivější, než měla být.

Monakov: Nevěděl jsem, že léky skončí ve varnách

Soudkyně zároveň tvrdě kritizovala obecně situaci kolem prodeje pilulek, které lze zneužít k výrobě pervitinu. Firmy to podle ní ví, ale v prodeji kvůli značnému zisku pokračují. "Jen pro svůj zisk prodávají léky, ze kterých lze získat drogy," prohlásila soudkyně.

Obhájce Monakova Jaroslav Ortman s ní v tomto souhlasil, ale právě proto podle něj nelze trestat jednoho konkrétního lékárníka, protože za vše může chybně nastavený zákon, úřady a ministerstva.

Monakov se od začátku vyšetřování hájil tím, že byl pouze manažerem prodejny a neměl tušení, kam bedny s léky proti chřipce jako Nurofen putují. Sám prý nikomu nic neprodával.

Soud mu to ale neuvěřil, podle spisu inkasoval v letech 2005 až 2009 za léky téměř třicet milionů korun, k tomu ještě přes milion jako dýško. Hrozilo mu až dvanáct let vězení. Soud ho poslal do vězení už před dvěma měsíci, proti rozsudku se ale odvolal. Nynější rozhodnutí je sice pravomocné, Monakov proti němu ale podá dovolání k Nejvyššímu soudu. "Případně půjdeme až k Ústavnímu soudu," řekl jeho advokát.

Prodej léků by se měl zpřísnit

V podobném případu rozhodoval koncem března také Okresní soud v Kladně, který vyměřil čtyři roky vězení lékárnici. Podle žaloby prodávala rovněž léky narkomanům k výrobě pervitinu. Soud jí také na pět let zakázal působit v oboru. Obžalovaná se na místě odvolala ke krajskému soudu.

Prodej léků s pseudoefedrinem kritizuje i policie. Ta často o české republice mluví jako o "varně Evropy". Nyní si lékárny sice vydávání takových léků také evidují, údaje ale nemohou mezi sebou propojit. Narkoman tak může obejít všechny lékárny ve městě a všude nakoupit povolených 60 tablet. Z takového množství tablet lze ale podle policie vyrobit 15 až 20 dávek drogy.

Podle novely zákona o léčivech by se léky obsahující pseudoefedrin měly vydávat jen přes centrální úložiště dat. Nemocný člověk by si tak mohl vyzvednout jen 60 tablet léku za měsíc. Systém přitom už loni několik měsíců fungoval. Byl ale zrušen po zásahu Úřadu na ochranu osobních údajů.

,

Nejlepší videa na Revue