Advokátka Klára Samková

Advokátka Klára Samková | foto: Michal Šula, MAFRA

Chtějí se mne zbavit a mají plán, jak Romy odsoudit, říká Samková

  • 848
Advokátka Klára Samková, kterou soud vyloučil z obhajoby romských útočníků z Nového Boru, přešla do protiútoku. Tvrdí, že lidé vyšetřující mačetový atak nestojí o spravedlnost. Podle ní už dokonce existuje plán, podle něhož mají být její klienti odsouzeni.

"Když jsem v lednu převzala obhajobu, mí předchůdci mě upozornili na řadu nesrovnalostí a na to, že vyšetřovatel případu je neochotný. Po osobním setkání jsem si potvrdila, že se vyšetřovatel pohybuje na samé hraně zákona a chová se jako hulvát," svěřila se v pátek na setkání s novináři Samková. Pozvala tam i několik příbuzných obviněných romských útočníků.

Samková tvrdí, že existuje zájem ji z případu vyštípat. "Z vyšetřování přitom vyplynulo, že nešlo o první konflikt mezi těmito dvěma skupinami, pokud vím, tak minimálně dva z aktérů kauzy se před zákonem potkali už v minulosti po rasově motivované bitce," tvrdí Samková.

Proti tomu, že ji liberecký soud vyloučil z obhajoby, podala advokátka stížnost a jde ve svých požadavcích mnohem dál. Žádá, aby případ nesměli projednat liberečtí ani ústečtí soudci, a stejný požadavek vznesla i směrem k ústeckému státnímu zastupitelství.

"Krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová je populistka a už má předem připravený scénář, podle kterého mají být moji klienti odsouzení. Kauzou chce pomoct své kariéře," nebere si servítky advokátka romských útočníků.

Žalobkyně Bradáčová na nevybíravá nařčení zareagovala klidně. "K výrokům tohoto typu se ani nebudu vyjadřovat. Jen řeknu, že jsem paní Samkovou několikrát žádala, aby své ostré výroky něčím podložila, a ona na to vůbec nereagovala," řekla iDNES.cz Bradáčová.

nepoužívat

Samková v pátek také pohrozila, že pokud její stížnosti na odejmutí obhajoby nebude vyhověno, bude si stěžovat u Ústavního soudu a v případě potřeby i u soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

"A moji klienti budou odmítat všechny obhájce ustanovené ex offo, protože mají důvěru ve mně," oznámila Samková za souhlasného přikyvování příbuzných útočníků.

Útok mačetami se stal loni v srpnu v novoborském baru Pivní pomoc. Po menším konfliktu přišlo do podniku "trestné komando", jehož členové podle záběrů kamer posekali a zmlátili hosty. Navíc útočili zezadu. (více o útoku čtěte tady)


Video