Mapa sjezdovek Ještědu

Mapa sjezdovek na Ještědu. Kolečko zvýrazňuje místo střetu. Lyžařka jela od horského hotelu Ještěd, auto přijíždělo zprava po modře značené polní cestě, která se běžně nepoužívá, 9. února 2005. | foto: www.jested.liberec.cz, iDNES.cz

Lyžařka po srážce s autem na trati zemřela

  • 50
Lyžařka, která se ve středu srazila s terénním autem na sjezdovce na libereckém Ještědu, těžkým zraněním podlehla. Narazila do auta pracovníků Sportovního areálu Harrachov. Tragicky skončila i ranní nehoda zaměstnance sportovního servisu na šumavském Špičáku.

"Šestatřicetiletý řidič jel s vozem po účelové komunikaci zvané Televizní cesta. Řidič jel od Ještědské ulice k provozní budově Sportovního areálu Ještěd u skokanských můstků," popsala tragédii mluvčí libereckých policistů Vlasta Suchánková

"Při přejíždění sjezdové tratě číslo 2 - pod lany - vjel do jízdní dráhy jednatřicetileté lyžařce," doplnila Suchánková. - více zde

Lyžařka se vozu nestačila vyhnout. V plné rychlosti narazila do jeho boku a při srážce utrpěla velmi závažná zranění ohrožující život, kterým nakonec před půlnocí podlehla. Přesnou příčinu smrti určí pitva. Podle lékaře utrpěla rozsáhlá zranění vnitřních orgánů a četné zlomeniny hlavně na pravé straně těla.

"Celou věc si na místě převzala služba kriminální policie a vyšetřování. Policejní komisař již zahájil proti řidiči úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví," doplnila Suchánková.

Vozidlo na sjezdovce podle ní nepatřilo turistům ani rekreantům. "Byl to služební vůz a pracovníci Sportovního areálu Harrachov, kteří do správní budovy Sportovního areálu Ještěd jeli na předem dohodnutou pracovní schůzku."

Umíralo se i na Šumavě
Tragicky skončila také ranní nehoda zaměstnance sportovního servisu na šumavském Špičáku. "Při kontrole sjezdovek narazil na lyžích do stromu, utrpěl vážné poranění hlavy a byl v hlubokém bezvědomí," uvedl Jan Slánský ze šumavské horské služby.

Pracovníci horské služby naložili těžce raněného pětašedesátiletého muže na skútr a převezli ho k armádnímu vrtulníku, který ho dopravil do nemocnice.

"Podle lékaře po převozu do nemocnice zemřel, jeho poranění bohužel nebylo slučitelné se životem," doplnil František Stupka, náčelník Horské služby ČR na Šumavě.

,

Video