Tak vypadají nejrychlejší policejní passaty. Nové vozy mají být nenápadnější.

Tak vypadají nejrychlejší policejní passaty. Nové vozy mají být nenápadnější. | foto: Volkswagen

Limuzíny dálniční policie budou nenápadnější a samy odhalí kradené auto

  • 279
Novou zbraň proti dálničním pirátům, limuzíny audi původně sloužící hodnostářům policie, dostanou policisté nejspíš až v létě. Policie musí nejprve vybrat dodavatele chytrých radarů, kterými budou vozy vybaveny. Úpravy mají stát až tři miliony.

Čtveřici aut ministr vnitra sebral náměstkům a nejvyšším důstojníkům policie. Podle plánu by měli jezdit levnějšími vozy, silné limuzíny namísto toho pomohou v boji s piráty silnic a dohledem nad provozem, zejména na dálnicích a na rychlostních silnicích.

Navíc oproti policejním passatům, které mnozí řidiči už na dálku odhalí a preventivně zpomalí, budou mít audi velkou výhodu. "Budou podstatně méně nápadná, protože budou ve standardních tmavých barvách," řekla mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká.

Vozům ale zatím chybí potřebné vybavení. "My bychom ta auta chtěli co nejdříve, chceme to stihnout do léta," tvrdí Kopecká. "Bylo vyhlášeno poptávkové řízení, to je ta nejdelší fáze," dodává mluvčí.

"Samozřejmě nasazení těchto vozů vítám," řekl iDNES.cz šéf dopravní policie Leoš Tržil. "Už jen samotné působení takových aut má preventivní účinky," doplnil.

Podle Tržila z dopravní policie mají být nová auta nasazena i do Libereckého kraje, kde není oddělení dálniční policie.

Hned poznají zloděje

Vozy budou mít lepší technické vybavení než šestnáct nejsilnějších passatů, které policisté používají už třetím rokem. Kromě běžného radaru budou mít zařízení, které okamžitě dokáže přečíst registrační značku auta a porovná ji s databází ukradených vozidel a espézetek. Policista tak hned pozná, jestli má tu čest jen s rychleji jedoucím řidičem, nebo zlodějem aut.

Cena úpravy jedné limuzíny se má pohybovat mezi 300 a 700 tisíci korun v závislosti na tom, jakou výbavu konkrétní auto nyní má. Některá z nich totiž sloužila v policejní ochranné službě, tudíž už například mají zabudovaný radar v masce.

Celková cena se tak podle Kopecké bude pohybovat mezi dvěma a třemi miliony korun. Zaplatí je státní organizace BESIP, která se stará o bezpečnost silničního provozu.

Policisté nicméně předpokládají, že ještě více vyberou na pokutách. Za první čtvrtletí podle Tržila jen posádky dálničních passatů udělily řidičům pokuty za 9,6 milionu korun.


Video