Miroslav Kroutil, bývalý manažer projektu, který v Libereckém kraji rozděloval

Miroslav Kroutil, bývalý manažer projektu, který v Libereckém kraji rozděloval dotace na poskytování sociálních služeb. Kritizuje kraj za nedostatečnou kontrolu projektu. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Hospodaření romského sdružení s evropskými dotacemi řeší policie

  • 52
Finanční úřad a policie rozkrývají kauzu Libereckého romského sdružení. Za programy pro 600 lidí si totiž vyúčtovalo jedenáct milionů korun. V režii sdružení a Libereckého kraje to byla hodně drahá pomoc. Alespoň podle dokladů, na něž upozornil bývalý projektový manažer Libereckého kraje Miroslav Kroutil.

"Liberecké romské sdružení mělo pracovat s klienty, kteří se dostali do velkých sociálních problémů," řekl Kroutil. "Na jeden rozhovor s anonymním bezdomovcem nebo Romem z ghetta bylo v projektu až padesát tisíc korun."

Podle Kroutila sdružení jednou vykázalo, že na ovlivnění 290 klientů se sociálními problémy využilo 8,7 milionu korun. Podruhé utratilo na 600 klientů jedenáct milionů korun.

"Dotace na sociální práci v terénu s anonymními klienty se dají snadno zneužít. Pokud je necháte bez kontroly, je to zlatý důl pro každého, kdo chce přijít bezpracně k penězům," vysvětlil Kroutil.

Neomezované plýtvání začalo v roce 2010 a pokračovalo až do podzimu loňského roku, kdy do Libereckého kraje dorazila kontrola z ministerstva práce a sociálních věcí.

Verze ministra Jaromíra Drábka zněla jasně - Liberecké romské sdružení zneužilo dotace za 26 milionů korun. Kauzou se nyní zabývá finanční úřad a rovněž policie.

Za kritiku ho vyhodili z práce

Na výslech si pozvala i Kroutila, který jako projektový manažer varoval vedení Libereckého kraje před vytunelováním evropských dotací. Na nedostatečnou kontrolu upozorňoval tak dlouho, až ho Liberecký kraj vyhodil z práce.

Podle rozhodnutí Okresního soudu v Liberci však dostal výpověď protiprávně. "Policistům jsem řekl, že Liberecký kraj sice podal na Liberecké romské sdružení trestní oznámení, ale ve skutečnosti nechce, aby se porušování zákonů prokázalo," uvedl Kroutil. "Předsedu sdružení Miroslava Kotlára měla ČSSD na své kandidátce v minulých komunálních volbách v Liberci."

Kroutil policistům předal doklady, v nichž bezvýsledně upozorňoval Liberecký kraj a ministerstvo práce a sociálních věcí na nedostatečnou kontrolu Libereckého romského sdružení.

Za funkcionáře, odpovědné za plýtvání s evropskými penězi, označil Kroutil hejtmana Stanislava Eichlera, radního Pavla Petráčka a bývalou vedoucí odboru sociálních věcí Ludmilu Šlechtovou.

"Neselhal jenom kraj, vinu na plýtvání s evropskými dotacemi nese i ministerstvo práce a sociálních věcí," konstatoval Kroutil.

Hejtman Stanislav Eichler (ČSSD) ho ovšem označil za zapšklého člověka. "Jako projektový manažer se dopouštěl chyb," dodal Eichler.

Kroutil se stal manažerem projektu Služby sociální prevence v Libereckém kraji před třemi lety. Mezi podmínky projektu patřilo, že Liberecký kraj musí přijmout dva kontrolory, což se však navzdory Kroutilovým výhradám nestalo.


Video