Jiří Vařil | foto: MF DNES

Liberecký podnikatel vystřelil po mladé rodině, teď mu hrozí osm let

  • 543
Policie prověřuje incident z poloviny ledna v liberecké části Harcov. Devětatřicetiletý muž tam tehdy vyběhl z honosné vily a vystřelil z brokovnice na předek zaparkovaného auta s mladou rodinou. Důvody zatím nejsou jasné. Podle informací MF DNES byl údajným střelcem Jiří Vařil - liberecký podnikatel, obviněný s politiky Liberce a Jablonce v rozsáhlé kauze dopravního podniku.

Vařilovi teď za střelbu hrozí až osm let ve vězení.

Před bránou k patrové žluté vile na kamenné dlažbě zaparkovalo v osudné ráno osobní auto s mladou rodinou. Podle některých indicií proto, že řidič v serpentinách nad Starým Harcovem na okraji Liberce při cestě do Jizerských hor zabloudil a potřeboval se zorientovat v cestě. Po chvíli však k autu přiběhl muž a bez váhání vystřelil na přední kapotu a čelní okno. 

„Rodina byla v šoku, jediné, na co se zmohla, bylo zavolat policii,“ říká policejní zdroj MF DNES.

Na místo okamžitě vyjeli policisté z takzvaných prvosledových hlídek – jsou lépe vycvičeni a disponují dlouhými střelnými zbraněmi. Zatkli zde devětatřicetiletého muže, který jim legálně drženou zbraň vydal a po incidentu nekladl žádný odpor.

„Policisté přijali oznámení o poškození zaparkovaného vozidla v ulici Jizerská. V současné době zajišťují policisté důkazy,“ komentovala incident stroze policejní mluvčí Dagmar Sochorová. Policie dále uvedla už jen to, že zadržený muž byl propuštěn a je vyšetřován na svobodě.

Motiv střelce zatím není znám

Proč Jiří Vařil, podnikatel, který stál u zrodu firmy BusLine zajišťující na Liberecku autodopravu, na rodinu z Prahy vystřelil, dosud neobjasnil. Nicméně podle okresního státního zástupce Lukáše Pauldura střelce obvinili z výtržnictví a vydírání se zbraní v ruce.

Fotogalerie

Za to Vařilovi hrozí až osm let vězení, nicméně kriminalisté mohou případ ještě překvalifikovat. Podle zdrojů MF DNES nyní čekají na odborné balistické expertizy, které mají přesně určit, pod jakým úhlem na vozidlo vystřelil a zda byla rodina v přímém ohrožení života.

Podnikatele se snažila MF DNES kontaktovat, ale bez úspěchu.

Sousedé jsou přesvědčeni, že mu ujely nervy a že se v poslední době, zejména po svém obvinění z korupce, bojí.

Útočník je na svobodě díky záruce „důvěryhodné osoby“

Na svobodě místo ve vazbě prý skončil díky tomu, že se za něj zaručila „důvěryhodná osoba“. Konkrétně podle webu nasliberec.cz se za Vařila patrně zaručil známý český herec Ivan Vyskočil, jehož syn Jakub byl výkonným ředitelem firmy BusLine.

Jde o firmu, která původně vznikla jako nástupce dopravců ČSAD Semily a ČSAD Jablonec nad Nisou a dnes provozuje na 180 linek městské, regionální, dálkové i zájezdové dopravy. Provoz autobusů zajišťuje zejména v Libereckém, Královéhradeckém, Ústeckém a Středočeském kraji.


Video