Když se záchranáři k mladíkovi dostali, bylo už pozdě.

Když se záchranáři k mladíkovi dostali, bylo už pozdě. | foto: Horská služba

Lavina v Beskydech zabila mladíka

  • 74
V Moravskoslezských Beskydech zavalila lavina mladého muže. Neštěstí se stalo na hoře Smrk u Frýdlantu nad Ostravicí. Na místo okamžitě vyrazili záchranáři a horská služba. Vrtulník nemohl přistát, pomoc po zemi přišla už pozdě. Muž pod sněhem zemřel.

"Můžu potvrdit, že pod sněhem na Smrku zahynul člověk," řekl iDNES ředitel záchranné služby v Moravskoslezském kraji Roman Gřegoř.

Nehoda se stala okolo 11. hodiny. Dva lyžaři spolu sjížděli koryto potoka z hory Smrk. Jeli mimo značené trasy. Jednomu z nich se riskantní jízda stala osudnou. Dvaatřicetiletého muže smetla lavina.

"První ze sjezdařů strhl při jízdě lavinu, která ho zavalila. Druhý muž se ho pokoušel vyprostit, ale bohužel našel pouze lyže, a tak sjel do údolí a přivolal pomoc. Výzvu k zásahu jsme obdrželi v 11:45," sdělil náčelník oblastní horské služby Radim Pavlica.

Horská služba vyzvala záchranku, aby jí poskytla vrtulník s lanem. Na místě se totiž nedalo přistát. Když ale vrtulník poprvé místo obletěl, nebyl nikdo vidět. Proto se vrátil pro člena Horské služby, který má psa speciálně vycvičeného pro hledání lidí v lavinách. Než ale se zvířetem přiletěl, podařilo se zasypaného muže najít.

"Horští záchranáři pátrali společně s třemi kamarády zavaleného lyžaře v místě spadu laviny. Ve 14:48 se jim podařilo muže nalézt pod zhruba třiceticentimetrovou vrstvou sněhu. Bohužel byl již mrtvý," říká Radim Pavlica.

Podle Pavlici jde o první případ pádu laviny v Beskydech, při kterém zahynul člověk. "Horská služba s ohledem na nepříznivé počasí, velké množství sněhu a silný vítr důrazně varuje lyžaře před jízdou ve volném terénu," dodává.

Zdroj: mapy.idnes.cz, © PLANstudio


Témata: Lavina, Laviny

Video