Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Ivan Svoboda, iDNES.cz

Kulový blesk přehodil dispečink liberecké záchranky na manuál

  • 40
Kulový blesk zasáhl kolem třetí hodiny v noci budovu liberecké záchranné služby. Vletěl oknem do místnosti dispečinku. Naštěstí nezasáhl žádnou z dispečerek, ale vyřadil elektroniku.

"U některých technických operací jsme museli přejít na plně manuální režim," uvedl ředitel záchranářů v Libereckém kraji Stanislav Macovík.

Na nápravě škody stále pracují technici. Podle ředitele záchranky ale není nijak ohrožen chod záchranné služby a ani péče o pacienty.

Kulový blesk má nejblíže k plazmatu či ionizovanému horkému vzduchu, jehož teplota dosahuje několika tisíc stupňů Celsia.

"Jeho chování je naprosto bizarní a nevyzpytatelné. Vnikne do pokoje se spícími dětmi, ani se jich netkne, ale na zem přitom shazuje různé věci, třeba obrazy. A pak vylétne ven otevřeným oknem a hned vedle ve chlévě zabije krávu. Vyskytuje se neočekávaně a nemusí souviset s bouřkou," uvedl v minulosti Ivan Štoll z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské Českého vysokého učení technického, který se výzkumu tohoto jevu už léta věnuje.

Bouřky v noci zasáhly většinu Čech a část Moravy. Na mnoha místech vyvracel vítr stromy. Ty blokovaly některé místní silnice i regionální železniční tratě. Blesk pak zapálil dům nedaleko Prahy. (více zde)


Video