KRIMI TÝDNE: Po požáru v kladenském paneláku musí být podepřené stropy

  • 9
Ani několik dnů po ničivém požáru v panelovém domě v Americké ulici v Kladně se nemohou stovky lidí vrátit do svých domovů. A bohužel to vypadá, že to tak zůstane i několik dlouhých měsíců. Právě skončený týden ale přinesl i řadu nepochopitelných skutků, nad kterými zůstává rozum stát.

V panelovém domě v Kladně bude v tuto chvíli nutné podepřít stropy v nejvíce zasažených bytech. Následně do nich vstoupí specialisté, kteří odeberou vzorky betonu pro další zkoumání příčiny požáru. Primátor Kladna Dan Jiránek (ODS) pro iDNES.cz řekl, že až na základě výsledku rozboru bude moci statik navrhnout další řešení.

„Jestli to bude trvalé, nebo jen dočasné, to uvidíme časem. Jediné, co víme, že nevíme nic,“ uvedl primátor. Proč hořet začalo se přitom stále neví, v úvahu už ale přichází jen dvě varianty – nedbalosti a nebo úmysl.

Za doprovodu policie si do bytů mohli dojít lidé alespoň pro osobní věci. Vzhledem k narušené statice však není možné z domu nic velkého stěhovat. Většina lidí bydlí v tuto chvíli u známých či příbuzných, několika pak město poskytlo krizové bydlení.

„Rada města teď rozhodla, že se zastaví veškeré přidělování bytů, nebudou se žádné byty dočasně prodávat. Omlouvám se lidem, kteří se zúčastnili obálkové metody, ale doufám, že to pochopí. Několik desítek bytů bude postupně uvolňováno pro ty, kteří to bezprostředně potřebují. Především pak pro obyvatele třech nejvíce zasažených bytů, ale i těch sousedních, kde sanace bytů bude probíhat několik měsíců,“ uvedl dále primátor Jiránek.

, iDNES.tv

Video

Termíny

Finance

Vláda

Témata

Válka na Ukrajině

Olympijské hry

Nepřehlédněte