Nejen Rath, ale i Petr Kott bude mít brzy větší šanci na ukončení vazby.

Nejen Rath, ale i Petr Kott bude mít brzy větší šanci na ukončení vazby. | foto: David Neff, MAFRA

Šanci na propuštění z vazby mají mimo Ratha i Kott, Pancová a další

  • 11
Pro Davida Ratha, Kateřinu Pancovou, Petra Kotta a další obviněné v kauze milionových úplatků se brzy otevře možnost, jak se dostat na svobodu. Končí jim vazba kvůli možnému ovlivňování svědků. Mohou si také podat žádost o ukončení vazby z dalších důvodů, tedy útěku a pokračování v trestné činnosti.

Délku takzvané koluzní vazby, tedy té kvůli možnému ovlivňování svědků, stanoví zákon na tři měsíce. "Prodloužit ji lze jen v jednom jediném případě, a to když se prokáže, že se člověk ve vazbě snažil nějakým konkrétním způsobem ovlivnit svědky," vysvětlil státní zástupce Tomáš Milec.

Vzhledem k tomu, že "Rathův" dozorující státní zástupce Petr Jirát takový důvod nenašel, je pravděpodobné, že tato vazba prodloužena nebude (více o Rathově vazbě čtěte zde).

"Z hlediska mých klientů tříměsíční lhůta uplyne po 14. 8. Předpokládám, že u Davida Ratha je to podobné. Teprve po tomto datu lze uvažovat o podání návrhu na ukončení vazby," řekl iDNES.cz obhájce Kotta a Pancové Tomáš Sokol.

Především o možném propuštění Davida Ratha se v posledních dnech hodně mluví. "Zaznamenal jsem to, ale podle mě je to předčasná spekulace. Bude záležet na rozhodnutí státního zástupce a samozřejmě soudu. Vše ostatní je předčasné," uvedl Sokol.

I po ukončení koluzní vazby mohou obvinění zůstat ve věznici, a to kvůli nebezpečí útěku nebo pokračování v trestné činnosti. Soud má ale i možnost propustit je v případě těchto důvodů vazby na kauci. Mluvit se o tom začalo především potom, co policie zajistila Rathovy nemovitosti (více o tomto kroku zde).

Rathův obhájce tehdy tvrdil, že se policie snaží, aby jeho klient neměl na kauci. Nyní ale v rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že na kauci vůbec nemusí dojít. Opírá se o posudek vypracovaný Středočeským krajem, podle kterého cena určená na rekonstrukci zámku Buštěhrad nebyla nijak předražená a k trestnému činu nedošlo.

Lidové noviny také zjistily, že policie prověřuje Ratha, Kotta a Pancovou v dalších kauzách, které se týkají výběrových řízení středočeských nemocnic. V případech nemocnic v Mladé Boleslavi, Kutné Hoře a Kolíně mělo jít na úplatky až 18,2 milionu korun (více o případech zde).

Středočeský krajský soud zatím nemá stanoven žádný termín, kdy by měl o vazbě Davida Ratha a dalších obviněných v kauze rozhodovat. "Vzhledem k tomu, že se taková věc posuzuje jako neodkladná, soud se seznámí s materiály a rozhodne rychle," řekla mluvčí soudu Zuzana Steinerová.

Výsledek tak lze očekávat krátce po polovině srpna. Soud ale rozhodnutí zveřejní až po té, co ho doručí zúčastněným.


Video