Kevin Dahlgren u Krajského soudu v Brně (19. července 2016)

Kevin Dahlgren u Krajského soudu v Brně (19. července 2016) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Čtyřnásobný vrah Dahlgren se oběsil, potvrdila věznice jeho obhájci

  • 27
Američan Kevin Dahlgren odsouzený za čtyřnásobnou vraždu v Brně se ve vězení oběsil, potvrdila jeho obhájci Richardu Špíškovi valdická věznice. Stalo se tak 11. ledna v 18:20. Totožnost mrtvého potvrdilo i ministerstvo spravedlnosti, které k události doposud mlčelo. Uvedlo, že zatím nemá informace o pochybení Vězeňské služby.

Totožnost mrtvého Američana a důvod jeho smrti policejní ani vězeňské orgány dosud nezveřejnily ani nepotvrdily. ČTK ale mělo z důvěryhodných zdrojů informaci o Dahlgrenově sebevraždě potvrzenou. Se zprávou bylo obeznámeno americké velvyslanectví, Špíšek už minulý týden rodinu Dahlgrena o sebevraždě jejich syna informoval e-mailem.

„Můžeme potvrdit, že šlo o amerického občana Kevina Dahlgrena,“ napsala v pondělí mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová. „V současné chvíli případ prověřují příslušné orgány činné v trestním řízení a vnitřní orgány Vězeňské služby, nicméně nemáme informace o žádném nastalém pochybení ze strany Vězeňské služby. Ministerstvo spravedlnosti ještě celý případ prověří a vyhodnotí,“ uvedla.

„Vězeňská služba ČR každoročně zpracovává a předkládá vládě zprávu, která mapuje aktuální stav sebevražedného chování vězněných osob. Na tomto základě přijímá příslušná preventivní opatření,“ odpověděla mluvčí na otázku, zda jsou podle názoru ministerstva ve věznicích dostatečně nastaveny kontrolní mechanismy, které by předcházely sebevraždám vězňů.

Dahlgrenovu sebevraždu ministerstvo označilo za ojedinělou záležitost, který by neměl ovlivnit případné budoucí vydávání amerických občanů k trestnímu stíhání do ČR. „Obecně lze říci, že ojedinělý incident tohoto typu nemá žádný vliv na vzájemnou mezinárodní justiční spolupráci ve věcech trestních mezi ČR a třetími státy,“ uzavřela mluvčí.

Dahlgrenův obhájce před pokusem o sebevraždu varoval

Serveru iRozhlas Špíšek už dříve řekl, že Dahlgren telefonicky svým rodičům říkal o záměru spáchat sebevraždu. „Informoval jsem o tomto jak věznici, tak ředitelství vězeňské služby a pevně věřím, že věznice Valdice učinila maximum proto, aby této situace předešla. Chápu ale, že nelze zabránit všem nešťastným událostem, zejména pokud je skutečně snaha na straně odsouzeného něco takového učinit,“ řekl Špíšek už dříve.

Myšlenky na smrt měl už v říjnu, říká Dahlgrenův český obhájce

Dahlgren loni v září podal dovolání k Nejvyššímu soudu (podrobnosti najdete v tomto článku). Jeho obhájce v něm navrhoval, aby Američan místo výkonu trestu zamířil do zabezpečovací detence, a to zvláště s ohledem na jeho psychický stav, případně aby dostal mírnější trest vězení. Dovolání nepolemizovalo s rozhodnutím o vině.

Kevin Dahlgren zabil v Brně-Ivanovicích všechny členy rodiny, u níž dočasně bydlel - otce, matku a jejich dva syny, z nichž jeden byl nezletilý. Poté odjel do Rakouska, kde nasedl do letadla mířícího do USA. Mladík byl následně zadržen na letišti ve Washingtonu na základě zatykače vydaného českými orgány. Americké soudy poté rozhodly o jeho vydání do Česka.

Kevin Dahlgren hovořil u soudu o svých nočních můrách (19. 7. 2016):

21. října 2013


Video