Petr Zelenka, zatčený z nemocnice

Petr Zelenka, zatčený z nemocnice | foto: Repro MF DNES

Kauza heparinového vraha jde po roce před soud

  • 28
Kauza heparinového vraha vstupuje do další fáze. Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové oficiálně oznámilo, že obžalovalo bývalého zdravotníka havlíčkobrodské nemocnice Petra Zelenku ze série vražd. Případem se tak může začít zabývat soud.
Petr Zelenka Sériové vraždy v nemocnici
SPECIÁL: info, foto + grafy

"Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové dnes podalo u krajského soudu obžalobu na Petra Zelenku. Je trestně stíhán pro sedmnáct trestných činů vraždy. V deseti případech jde o pokus tohoto trestného činu a v sedmi případech o dokonanou vraždu," potvrdil mluvčí zastupitelství Pavel Bužga.

Oproti původnímu obvinění je rozdíl v tom, že v průběhu vyšetřování ubyla jedna vražda a jeden pokus přibyl. Zelenka se měl činů dopustit mezi květnem a zářím 2006 na havlíčkobrodské jednotce ARO. Podle obžaloby podával nic netušícím pacientům heparin, lék na ředění krve, takže vykrváceli. - více zde

Podle spisu Zelenka vraždil sám. "Nezjistilo se, že by mu v tom někdo pomáhal. Policie ho opakovaně vyslýchala a postupně se doznal. Je pravdou, že při posledním výslechu z října se snažil svoje jednání bagatelizovat, nicméně doznání, zadokumentované za přítomnosti obhájce a v jednom případě i za přítomnosti státního zástupce, neodvolal," uvedl Bužga.

Případem by se hradecký krajský soud měl začít zabývat do tří měsíců. "Spis jsme dostali právě teď. Nejpozději do konce února musí soudce, který se tím bude zabývat, rozhodnout o nařízení hlavního líčení. Jsem téměř přesvědčen, že to bude dříve," uvedl místopředseda krajského soudu Miroslav Veselský.

Zelenkovi hrozí v případě prokázání viny až výjimečný trest. "Hrozí mu výjimečný trest do pětadvaceti let, případně trest doživotí," upřesnil Bužga.

Duševní porucha? Obžaloba to odmítá
Zelenkův obhájce se bude u soudu pravděpodobně snažit případ uhrát na to, že je jeho klient duševně nemocný, a proto nenese trestní odpovědnost. - více zde

Obžaloba to odmítá. "Jedním ze základních důkazů je znalecký posudek o duševním stavu obviněného. Neprokázalo se, že by trpěl nějakou duševní poruchou, je tedy trestně odpovědný," uvedl Bužga.

Podle obžaloby souviselo Zelenkovo jednání se syndromem vyhoření. "Byla to reakce na únavu z práce. Pracoval na postu zdravotní sestry již delší dobu. Řekl, že chtěl zažít nějakou akci, chtěl vidět, jak se ostatní zdravotní personál a lékaři snaží řešit situaci, kterou navodil tím, že podával pacientům nadměrné dávky heparinu," uvedl Bužga.

Spis je velmi obsáhlý, má téměř 1800 stran, a navíc je k němu přiložena řada příloh - zdravotnická dokumentace, zprávy znalecké komise ministra zdravotnictví a další podklady. "Chtěl bych pochválit kriminalisty, že tento obzvlášť závažný případ vyšetřili do jednoho roku. Policie Petra Zelenku zadržela vloni 1. prosince," dodal Bužga.

Ubližoval, aby mohl zachraňovat
O Zelenkových motivech svědčí i dopisy, které v létě začal psát rodičům z vězení. Poprvé jim naznačil, proč ničil lidské životy.


Ukázky ze Zelenkových dopisů

"Dělal jsem to proto, aby byla nějaká akce, aby se něco dělo, aby byla práce a frmol kolem těch lidí."
P.Z., 29. 8. 2007
"Je mi líto, že jsem těm lidem ublížil, nechtěl jsem, aby zemřeli, na to jsem nikdy nepomyslel. Říkal jsem si, že to už víckrát nepodám, pořád jsem si to opakoval, pak jsem přišel do služby a zase jsem to podal, nedokázal jsem to v sobě zastavit. Nevím, proč mě napadlo podat zrovna heparin, ale dával se tam často a skoro každýmu."
P.Z., 6. 9. 2007

MF DNES poskytl rozhovor jeho otec, Bohumil Zelenka. Měl podmínku, že sám určí, o čem bude mluvit. Petr prý v dopisech tvrdí, že žádnému pacientovi neusiloval o život. To samé později zopakoval také otci, když na něj 29. srpna uhodil.

Otec v tom vidí paralelu s patologickou posedlostí hasiče, který zakládá požáry, aby je mohl likvidovat. I syn podle něho toužil vyvolat situaci, aby ty nemocné mohl zachraňovat.

"Ublížit bezbrannému pacientovi anebo dítěti je to nejhorší, co může člověk udělat,“ souhlasí Zelenka starší. K vyšetřování případu má výhrady. Vadí mu, že policejní komisař nechce přizvat další znalce. Tvrdí také, že synovi policisté připsali k tíži víc mrtvých, než má skutečně na svědomí. "Vyšetřování je bramboračka. Mladí kluci si chtějí udělat kariéru na tom, jak chytli sériového vraha."

Matka Petra Zelenky se zhroutila a devět měsíců strávila v nemocnici. Vyučená zahradnice naposled pracovala ve speciální školce pro tělesně postižené. Její muž každý den sedával u její postele v nemocnici a dodával jí sílu k životu.

Chcete vědět více?

Zpověď otce o vztazích se synem, který ve vazbě čeká na soud, čtěte v sobotní příloze Víkend MF DNES.

,

Nejlepší videa na Revue