Proces se žháři z Vítkova

Proces se žháři z Vítkova | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

K soudu přišla až napotřetí. Chtěl panthenol, řekla o žháři z Vítkova

  • 173
Krajskému soudu v Ostravě se napotřetí podařilo dostat do soudní síně v kauze žhářského útoku ve Vítkově poslední svědkyni, která se dosud vždy omluvila. Právě u jejích dveří se objevil krátce po útoku jeden ze žhářů a chtěl od ní "něco na popáleninu". Soud nyní odročil hlavní líčení až na 6. září.

Obžalovaný David Vaculík se při žhářském útoku popálil na ruce. Cestou z Vítkova se proto čtveřice pachatelů zastavila u Martiny Ondřejkové a jejího manžela. O pomoc zraněnému požádal Jaromír Lukeš, protože pomáhal Ondřejkovi s rekonstrukcí ložnice.

Ondřejková tak jako skoro všichni svědci z okolí obžalovaných odmítla vypovídat, soudce proto přečetl její výpověď z policejního výslechu. Z ní vyplynulo, že když k ní a manželovi ráno po noční návštěvě přišel Lukeš znovu, uvědomila si, že by to mohl být právě on, kdo útočil ve Vítkově.

"V rádiu hlásili, co se stalo ve Vítkově, a já řekla Jerrymu (Lukešovi): Tak proto jsi potřeboval ten panthenol na popáleninu. On jen mávl rukou a řekl: Ale," vypověděla svědkyně. Vysvětlila také, proč své podezření neoznámila na policii: "Nebyla jsem si tím jistá a taky jsem se bála případné pomsty ze strany neonacistů nebo Romů," dodala Ondřejková.

Z dosavadního soudního líčení vyplynulo, že zápalné lahve vhodila do domu trojice Václav Cojocaru, Ivo Müller a David Vaculík. Jaromír Lukeš řídil auto a podle obžaloby byl organizátorem akce.

Ačkoli odposlechy z automobilu, ve kterém spolu na útok do Vítkova zamířili Müller a Vaculík, byly nezřetelné, jedno z nich lze bezpečně vyvodit. Oba byli dva měsíce po žhářském útoku, tedy v době, kdy popálená malá Natálka bojovala o život, naprosto uvolnění, vtipkovali, smáli se a zpívali si. Evidentně v tu dobu netušili, že už je jim policie na stopě a slyší každé jejich slovo.

Podle Markuse Papeho, který je u soudu zmocněncem napadené romské rodiny, nejméně dva z obžalovaných pokračovali v dalších akcích i po žhářském útoku. Například potřísnili barvou několik policejních stanic na Bruntálsku.

Obhájce: Policie měla vyšetřovat i jiné útoky

Soud nechal přehrát odposlechy, které policie pořídila loni 23. a 24. června. Odposlechy jsou pro veřejnost v sále a pro novináře nezřetelné, ale zmocněnci, obžalovaní, obhajoba a soudní senát je poslouchají přes sluchátka.

"Obžalovaný Müller na jednom místě zřetelně říká Vaculíkovi, se kterým celou cestu v autě absolvuje, že koupil barvu. S tou pak během noci na několika místech potřísnili policejní budovy," tvrdí Pape. "Kriminalisté tak v přímém přenosu poslouchali, jak ti dva útočí na policejní budovy."

Policie ale žádný takový čin nevyšetřovala. "Tam, kde se to Vaculíkovi a Müllerovi podařilo, jen druhý den barvu smyli nebo zatřeli," tvrdí Pape. Podle něj to byla jedna z řady akcí, které probíhaly po zatýkání pravicových extremistů na několika místech v celé zemi. "Jenom to ukazuje, jak jsou neonacisté vzájemně propojeni."

Markus Pape tvrdí, že žhářský útok ve Vítkově je sice největší, ale jen jednou z mnoha akcí neonacistů z Moravy a Slezska. "Škoda, že policie důkladně nevyšetřila řadu dalších útoků zápalnými lahvemi na Bruntálsku. Kdyby tehdy věc šetřila jako pokus o vraždu a ne jen jako přestupek nebo obecné ohrožení, mohla už v té době nasadit odposlechy a Vítkov by se nemusel stát, protože by ty neonacisty dopadla už dávno," tvrdí Pape. Obává se, že policii se už nepodaří nikdy starší neobjasněné útoky zápalnými lahvemi vyšetřit.


Video