Jura zakopal ženu v lese

Brno - Na dvanáct let vězení poslal brněnský krajský soud pětadvacetiletého Jána Juru, jehož potrestal za vraždu manželky Olgy. Podle státního zástupce v říjnu 1995 manželku zabil a zakopal v lese. Motivem činu byla žárlivost; manželka si našla přítele a chtěla Juru opustit. Tělo leželo v zemi 14 měsíců, pak je našel pes. Jura se odvolal, případ tedy projedná Vrchní soud v Olomouci.

Brněnský soud se kauzou zabýval několik let. Nyní vynesl již čtvrtý rozsudek. V předcházejících byl Jura vždy odsouzen za ublížení na zdraví s následkem smrti k osmi letům vězení. Soud však nově případ překvalifikoval na vraždu. Důvodem je nový lékařský posudek. Z něj vyplývá, že Jura lže.

Obžalovaný tvrdí, že manželku pouze uchopil zezadu za krku a spolu upadli na zem. Posudek však ukazuje, že škrcení trvalo tři až čtyři minuty, a žena tak nemohla zemřít pouze při pádu.

Obžalovaný žil s manželkou a synem Markem v obci Rudka na Blanensku. Tragédie se stala v říjnu 1995, kdy se manželé pohádali. Jura stále tvrdí, že ženu nechtěl zabít. Když zjistil, že je žena mrtvá, nejprve podle výpovědi nevěděl, co si počít.
Později se rozhodl předstírat, že se stala obětí loupeže.

Převlékl ji tedy z pyžama do šatů a zakopal nedaleko v lese. Při vyšetřování řekl, že manželka odjela neznámo kam. Za 14 měsíců se lesem procházel muž se psem, který ostatky vyhrabal. Teprve poté se Jura k činu doznal.

Pětadvacetiletý Ján Jura byl odsouzen na 12 let za vraždu manželky


Video