Vedení Junáka vyloučilo dva skautské vedoucí z Ústí nad Labem, které policie obvinila ze zneužívání třináctiletého chlapce.

Vedení Junáka vyloučilo dva skautské vedoucí z Ústí nad Labem, které policie obvinila ze zneužívání třináctiletého chlapce. | foto: Petr Topič, MAFRA

Junák vyloučil vedoucí obviněné ze sexuálního zneužívání malého skauta

  • 15
Vedení Junáka vyloučilo dva vedoucí skautského oddílu Ústecká dvojka, které policie obvinila ze sexuálního zneužívání třináctiletého chlapce. Mužům se skautskými přezdívkami Piškot a Meluzín hrozí za zneužívání dítěte až 10 let vězení.

"Situaci považujeme za vážnou, obviněným byla okamžitě znemožněna jakákoli práce s dětmi. V současné době již nejsou členy Junáka," řekla mluvčí Junáka - svazu skautů ČR Anna Lukešová.

Dvacetiletý Milan a o dva roky starší Martin chlapce podle TV Nova výhrůžkami a vydíráním přes SMS přinutili k sexu, který si natáčeli. Chlapce vydírali fotografiemi, na nichž je nahý. Poslal jim je v domnění, že si na Facebooku dopisuje s dívkou, za kterou se vydávali (o případu čtěte zde).

"Hrozili synovi, že jeho erotické fotografie rozešlou kamarádům a spolužákům. Tak ho přiměli k sexu. Docházelo k análnímu styku, orálnímu styku, točení videa," sdělila matka zneužívaného chlapce, který chodil dva roky do desetičlenné chlapecké družiny Bobři. Podle ní měli oba vedoucí dokonce harmonogram, kdy má být chlapec po vůli jednomu, kdy druhému a kdy oběma najednou.

"Obvinili jsme je z pohlavního zneužití, vydírání, útisku, výroby a jiného nakládání s dětskou pornografií a zneužití dítěte," řekla policejní mluvčí Veronika Hyšplerová. Podrobnosti ale kvůli nízkému věku oběti sdělit odmítla. Oba muže policie stíhá na svobodě.

Zneužívaných je více, domnívá se matka

Vůdce oddílu Ústecká dvojka Václav Macek je z jednání vedoucích družiny v šoku. "Hrozně mne zklamali. Nejhorší je, že člověk nic netuší. Takoví lidé ve skautu nemají co dělat. Jsem pro, aby dostali co nejvyšší trest," řekl Macek.

Podle ústecké psycholožky Ilony Wölfelové se chlapec bude s traumatickým zážitkem vyrovnávat celý život. "Myslím, že se dá vyloučit, že by si z takového zážitku nic neodnesl do dalšího života. Je to silné trauma, zvláště u tak mladého chlapce," sdělila Wölfelová.

Policie zatím v oddíle vyšetřuje případ jednoho zneužitého. Podle jeho rodičů ale nemusel být jediný. "Vedoucí vymysleli pro děti spaní v klubovně. Některé děti si potom jednotlivě odváděli do 'skládečku', aby ostatní neměly žádné podezření. Myslím, že zneužívaných bude více," řekla televizi matka třináctiletého hocha.

Podle odborníků rodiče nemají šanci lidi s pedofilními sklony jakkoli poznat. "Spíš by rodiče měli vypozorovat, že se něco děje s jejich dítětem, je zamlklé, uzavírá se do sebe. Má tajemství, které se bojí někomu sdělit," radí primářka psychiatrie ústecké Masarykovy nemocnice Zdeňka Staňková.


Video