Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně. (Ilustrační snímek).

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně. (Ilustrační snímek). | foto: Libor Teichmann, MAFRA

U vodní elektrárny Dlouhé stráně zemřel muž, převrátil se s ním jeřáb

  • 11
Při práci na přečerpávací vodní elektrárně Dlouhé Stráně na Šumpersku zemřel v pátek šestapadesátiletý jeřábník. Z dosud nezjištěných příčin se při manipulaci převrátil autojeřáb. Provoz elektrárny byl dočasně přerušen.

Tragická událost se stala na Dlouhých stráních v pátek kolem poledne, policie o ní informovala až v sobotu.

Elektrárna i turistický magnet. Dlouhé stráně uvítaly miliontého návštěvníka

„Šestapadesátiletý jeřábník svým zraněním na místě podlehl. Co se na místě přesně odehrálo, bude jasnější až z výsledků znaleckého zkoumání. Policisté nařídili soudní pitvu,“ uvedla policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

Mluvčí energetické společnosti ČEZ Vladislav Sobol řekl, že šlo o plánované údržbářské práce na dolní nádrži po pravidelné odstávce elektrárny.

„Provoz elektrárny byl dočasně z bezpečnostních a technologických důvodů přerušen. V tuto chvíli probíhá vyšetřování a připravuje se odstranění jeřábu z areálu dolní nádrže,“ řekl v sobotu odpoledne Sobol. Bližší informace k neštěstí nemá k dispozici, neboť šlo o pracovníka dodavatelské firmy.

Snímky z místa neštěstí ČEZ odmítá zveřejnit. „Stalo se to v našem areálu, je to interní záležitost. Navíc to nebyl náš zaměstnanec. Fotografie si nepřejeme zveřejnit,“ reagoval Sobol na dotaz iDNES.cz.

Na místě zasahovaly jednotky hasičů z Olomouckého kraje a také autojeřáb z Moravskoslezského kraje. Zásah trval několik hodin a byl velmi náročný.

Při nehodě uniklo na hladinu nádrže menší množství provozních kapalin, hasiči proto na místě na člunech natáhli sorbční hady.

„Provedli jsme nutná bezpečnostní opatření k zajištění jeřábu, který visí nad vodou a rameno je opřeno o technologii. Poté jsme vyprostili tělo zemřelého,“ řekl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

,

Video