Obvodní soud pro Prahu 8 prodloužil Janu Heidngerovi ochrannou léčbu (ilustrační snímek)

Obvodní soud pro Prahu 8 prodloužil Janu Heidngerovi ochrannou léčbu (ilustrační snímek) | foto: Mikuláš Klang, iDNES.cz

Vrah Malhockých zůstane v Bohnicích, vraždy rodičů lituje

  • 8
Pražský soud rozhodl o prodloužení ústavní léčby Jana Heidingera o další dva roky. V únoru 2010 v Českých Budějovicích zavraždil svou matku a otčíma. Pravděpodobně vysokému trestu se ale vyhnul, trpí totiž paranoidní schizofrenií. Místo vězení mu tak soud nařídil pobyt v psychiatrické léčebně v Bohnicích.

"Chci se především omluvit svým sestrám a bratrovi. Je mi to moc líto," řekl ještě před vynesením rozsudku Heidinger. Kvůli paranoidní schizofrenii mu byla nařízena dvouletá ochranná léčba, která měla v září skončit. Budějovický soud, který v roce 2010 o léčbě rozhodl, proto Heidingerův spis předal do Prahy.

Obvodní soud pro Prahu 8 ve středu rozhodl, že by měl vrah Jany a Pavla Malhockých za zdmi bohnické léčebny ještě zůstat. "Takto bylo rozhodnuto na návrh bohnické psychiatrické léčebny, s tím, že léčba ještě zcela nesplnila svůj účel a mělo by v ní být pokračováno," vysvětlil soudce Petr Fassati.

S takovým verdiktem nemocný muž počítal. "Jsem s tím smířený," řekl iDNES.cz. Na druhou stranu ale vidí chybu nejen u sebe. "Kdyby mi lékaři řekli, že mám schizofrenii, tak se to nemuselo stát," myslí si Heidinger.

Podle primáře bohnického oddělení ochranné léčby Jiřího Švarce má ale Heidinger velkou šanci, že za dva roky zdi léčebny opustí. "Po dvou letech dochází, jako u každého pacienta v ochranné léčbě, k prakticky automatickému prodloužení. V tomto případě léčba probíhá velmi úspěšně, ještě uvažujeme o další léčbě," konstatoval Švarc.

Vraždil z nenávisti

Vraždy se staly 11. února 2010 krátce po půlnoci. Zavražděný muž byl dvaašedesátiletý hudebník a pedagog Pavel Malhocký. O život přišla i jeho manželka Jana.

Heidinger přitom matce i jejímu muži před vraždou dlouho vyhrožoval. Policisté přiznali, že je kvůli tomu manželé přivolali i v osudný večer. Heidinger už však na místě nebyl a nedařilo se ho najít. Později se vrátil a vraždil. Vyšetřování inspekce ukázalo, že policie chybovala. Nedostatky našla v práci svých podřízených i tehdejší šéfka žalobců Renata Vesecká.

Podezřelého osmadvacetiletého syna zavražděné Jana Heidingera pak o několik dní později zadržela německá policie v Pasově. Nejprve tvrdil, že si na nic nepamatuje. Později ale z vazby napsal dopis, ve kterém vysvětloval, proč vraždil.

"Vraždu jsem vykonal z čiré nenávisti, bolestně si vědom stopy, kterou v mé duši otiskl otčím s matkou," napsal tehdy s tím, že ho rodiče týrali. To ale jeho nevlastní bratr odmítl.

Paranoidní schizofrenii mu lékař diagnostikoval už před vraždou, když napadl svého bratrance. Lékař mu nicméně diagnózu neřekl a poslal ho na psychiatrii. Z té byl po měsíci propuštěn, aniž by cokoliv věděl. "Neměl jsem šanci si to uvědomit," podotkl ve středu Heidinger.


Video