Slávek Popelka, lídr Holešovské výzvy | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Incident mluvčího Holešovské výzvy s policisty bude řešit soud

  • 3
Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 obžalovalo aktivistu Slávka Popelku z násilí proti úřední osobě. Mluvčímu iniciativy Holešovská výzva hrozí až šest let vězení, a to za incident s policií před Úřadem vlády. Popelka vinu odmítá, policisté podle něj při předem ohlášené demonstraci proti tehdejší vládě Petra Nečase sami použili nepřiměřené násilí.

Incident se odehrál letos v dubnu. Před sídlem vlády tehdy demonstrovali příznivci Holešovské výzvy, která dlouhodobě žádala odstoupení Nečasova kabinetu. V době, kdy v budově začínala schůze ministrů, sedmapadesátiletý Popelka podle policie zablokoval osobním autem tramvajové koleje, na kterých stál několik minut.

Poté, co jej policisté vykázali, odjel, následně se ale vrátil, ve voze se uzamkl a odmítl jej opustit. S policisty údajně nekomunikoval a nakonec se proti jednomu z nich rozjel (více o incidentu čtěte zde).

Případem se bude zabývat Obvodní soud pro Prahu 1. Hlavní líčení původně nařídil na konec července, následně jej ale zrušil a zatím nestanovil nový termín jednání.

Obrátím se na Evropský soud pro lidská práva, tvrdí Popelka

 Popelka s obžalobou nesouhlasí. "Při demonstraci jsem pouze na několik minut zablokoval dopravu, a to za situace, kdy jsme už vyčerpali veškeré dostupné prostředky, jak upozornit veřejnost a sdělovací prostředky, že s vládou Petra Nečase něco není v pořádku," vysvětlil. Policie podle něj sama podala trestní oznámení proto, aby předešla žalobě kvůli svému pochybení.

"Události u budovy Úřadu vlády jsou zaznamenány na několika videích, z nichž je zřejmé, že jsem nikoho neohrožoval a že mne policisté vytáhli z auta v okamžiku, kdy už jsem od Úřadu vlády odjížděl," doplnil s tím, že pokud se situace u soudu vyvine v jeho neprospěch, obrátí se na Evropský soud pro lidská práva.

10. dubna 2013

,

Video