Požár pece na hliník v Horním Benešově | foto: HZS Moravskoslezského kraje

Hliník v prasklé peci bude dohořívat až dva dny

  • 1
Pořádné horko bylo hasičům, kteří ráno vyjeli k požáru pece na hliník v Horním Benešově na Bruntálsku. Dvě hodiny jim trvalo, než dostali sálající zařízení pod kontrolu a mohli rozhodnout, že zbylou půldruhou tunu hliníku nechají dohořet.

"Hasičům se nejprve pomocí sněhových hasicích přístrojů a křemičitého písku, který byl k dispozici v areálu firmy, podařilo zamezit dalšímu rozšiřování ohně. Ten tak zůstal omezen jen na žhavou tavicí pec, jejímž produktem jsou hliníkové brikety," popsal mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Požár pece na hliník v Horním Benešově

S majitelem se dohodli, že obsah pece nechají dohořet, což může trvat i dva dny. Na místě proto zůstala část z pěti jednotek hasičů, které k události vyjely.

"V případě, že by se plášť pece přece jenom někde porušil, může žhavý hliník uniknout do záchytné jímky," vysvětlil Kůdela. Škoda se předběžně odhaduje na tři sta tisíc korun.

Požár pece na hliník v Horním Benešově

Podle mluvčího je zvolený postup likvidace požáru pece na hliník je ojedinělý. "V  Moravskoslezském kraji pracuje několik mnohem větších pecí, které však lze poměrně jednoduše odstavit a obsah vyvézt k dohašení na bezpečné místo mimo pec," konstatoval Kůdela.


Video