Zdeněk Pfeifer před Krajským soudem v Ústí nad Labem (19. června 2017) | foto: ČTK

Za úmyslné šíření HIV dostal muž devět let. Nakazil i čtrnáctiletého

  • 30
Za vědomé šíření viru HIV poslal Vrchní soud v Praze obžalovaného Zdeňka Pfeifera na devět let do vězení. Ačkoli o své diagnóze věděl, měl Pfeifer nechráněný sex s jednadvaceti muži, při čemž tři z nich nakazil. Rozsudek je pravomocný.

Soud uznal Pfeifera vinným z šíření nakažlivé nemoci, ublížení na zdraví, ale také výroby a šíření dětské pornografie a dalších činů. Kromě odpykání trestu ve věznici se zvýšenou ostrahou musí odsouzený odškodnit poškozené v součtu zhruba 2,5 miliony korun.

Pfeifer byl již dříve odsouzen Krajským soudem v Ústí nad Labem na 11,5 roku odnětí svobody. Vrchní soud tak předchozí rozsudek o dva a půl roku zmírnil, což soudce Michal Hodoušek zdůvodnil tím, že Pfeifer činy nespáchal ze zvlášť zavrženíhodných pohnutek, ale pouze z důvodu zvýšené sexuální touhy. Verdikt soudu nižší instance označil za nepřiměřeně přísný.

Pfeifer před soudem vinu odmítl. „Nic jsem neporušil a jsem nevinný,“ prohlásil s tím, že pochybil pouze při natáčení erotického videa s chlapcem, jemuž – jak později zjistil – ještě nebylo osmnáct. Připomněl, že při svém zatčení v Thajsku měl u sebe kondomy a lubrikační gel, což prý svědčí v jeho prospěch.

Za sex platil chlapci drobné částky

Pfeiferovi diagnostikovali přítomnost viru HIV v září 2013. I přesto měl v následujících dvou letech nechráněný styk s jednadvaceti muži, z nichž někteří byli nezletilí. Všem při tom nákazu popřel nebo zamlčel. Tři z nich se virem nakazili.

Jedním z nakažených je i čtrnáctiletý autistický chlapec. S ním se Pfeifer seznámil na koupališti, kde s ním měl také pohlavní styk, za který mu zaplatil padesát korun. S chlapcem se pak opakovaně vídal, při čemž mu za schůzky dával drobné částky do tří set korun.

Pfeifer před soudem znovu popřel, že by s chlapcem měl pohlavní styk, dokud mu bylo čtrnáct let. Obhajoba navrhla chlapce znovu vyslechnout, soud však návrh zamítl s ohledem na jeho psychický stav.

Pfeifer se letos v červnu u soudu rozpovídal o svých sexuálních kontaktech:


Video