Nejvyšší soud je pro Zelenku poslední šance, jak se vyhnout doživotnímu trestu.

Nejvyšší soud je pro Zelenku poslední šance, jak se vyhnout doživotnímu trestu. | foto: Jiří Forman, iDNES.cz

Heparinový vrah Zelenka podal dovolání k Nejvyššímu soudu

  • 22
Bývalý zdravotník havlíčkobrodské nemocnice Petr Zelenka, kterého soud za vraždy sedmi pacientů heparinem v červnu pravomocně odsoudil na doživotí, podal k Nejvyššímu soudu dovolání proti svému trestu. Nesouhlasí hlavně se závěry stávajících odborných lékařských posudků. Informoval o tom Zelenkův advokát Jan Herout.

Podle Herouta i podle komise ministerstva zdravotnictví nelze s jistotu tvrdit, že všichni pacienti zemřeli na Zelenkou podaný nepředepsaný heparin. V dovolání advokát poukázal na rozpory mezi závěry lékařů z ministerské komise a závěry soudního znalce Josefa Pleskota.

"Jsou extrémní rozpory mezi posouzením příčin úmrtí nebo zhoršení zdravotního stavu, jak se k nim vyjádřili zpravodajové komise, a závěry, jaké uvedl znalec Pleskot," řekl Herout.

Navrhuje, aby Nejvyšší soud nechal odborníky z Lékařské fakulty Masarykovy Univerzity v Brně prozkoumat souvislost mezi podáním heparinu a smrtí či zhoršením zdravotního stavu pacientů.

Nejvyšší soud je pro Zelenku poslední šance, jak se vyhnout doživotnímu trestu.

Soud Zelenkovi prokázal, že zavraždil v havlíčkobrodské nemocnici sedm lidí a u dalších deseti se o to pokusil. Podle rozsudku podával pacientům heparin, aby dosáhl vlastního vzrušení z krizové situace a následné aktivity nemocničního personálu.


Video