Na místě zasahovali hasiči z Ústí nad Orlicí. Ilustrační foto.

Na místě zasahovali hasiči z Ústí nad Orlicí. Ilustrační foto. | foto: HZS ČR

Hasiči vyklidili obchodní dům v České Třebové

  • 5
Asi sedmdesát lidí ohrožovala v České Třebové střecha obchodního domu. Narušil ji sníh a hasiči budovu preventivně vyklidili. Zasahovali i jinde v republice. V celé ČR od noci spadly střechy víc než desítky budov.

"Pracovnice obchodního centra si všimla, že je prohnutý jeden z nosníků," řekla iDNES Vendula Horáková, mluvčí hasičů Pardubického kraje.

Na místo ihned vyrazili profesionální hasiči z Ústí nad Orlicí a tamní jednotka drážních hasičů. Celý objekt, kde bylo v danou chvíli asi 70 lidí, preventivně vyklidili.

"Přivolaný statik potvrdil, že jsou narušeny železobetonové nosníky," dodala Horáková. Pravděpodobnou příčinou je sníh.

"V 15.35 hodin byl hasičům nahlášen další pád střechy na objektu bývalých opuštěných stavebnin v Hlinsku," vyjmenovala Horáková další výjezdy jednotek. Pád se obešel bez zranění. O pár okamžiků později hasiči odstraňovali těžký sníh z obchodního centra Tesco v České Třebové a také ze střechy mateřské školy.

Hasiči měli práci i v Horních Heřmanicích na Ústeckoorlicku. Tam se zřítila střecha kravína o rozměrech asi 100 krát 100 metrů. "V objektu bylo asi sto telat, zatím není jasné, kolik jich trosky zavalily," řekla mluvčí hasičů.

Střechy padaly i v jižních Čechách
Jihočeští dobrovolní hasiči zasahovali u havárie střechy rodinného domu ve Frymburku na Českokrumlovsku. Odpoledne vyjížděli jejich českobudějovičtí kolegové na Litvínovickou ulici, kde se prolomil sklad soukromé firmy.

Objekt dříve sloužil jako ubytovna armády. "Pomáhali jsme vyprošťovat zavalený materiál. Naštěstí se nikdo nezranil," řekl MF DNES operační důstojník jihočeských hasičů Bedřich Vrkoč.

Dopoledne pro změnu spadla sklolaminátová skladovací hala společnosti Agrio v Mříči na Českokrumlovsku. Několik zaměstnanců stačilo včas utéct. Přes noc se zřítila hala technických služeb v Nové Bystřici na Jindřichohradecku. "Děsí mě, že podle předpovědí má do pátku připadnout ještě až čtyřicet centimetrů sněhu," uvedl starosta Nové Bystřice Jiří Zimola.

Chotěbořští hasiči evakuovali zimní stadion
V Chotěboři na Havlíčkobrodsku kvůli narušené konstrukci budovy zimního stadionu museli evakuovat lidi z kanceláří v jeho přístavbě. "Nosné sloupy se kvůli těžkému sněhu na střeše vychýlily asi o deset až dvacet centimetrů," řekl ČTK operační důstojník krajských hasičů.

Na místě jsou od rána i vojáci ze záchranného praporu z Kutné Hory. Od úterý se z budovy odklízí sníh. Další opatření budou přijata až po verdiktu statika, jenž je na místě, dodal.

Kvůli náporu sněhu spadla během středy asi desítka střech po celé republice. Nejvíce padaly na Zlínsku a Vsetínsku. - více zde

,

Video