Kůň se na Brněnsku propadl úzkým otvorem do šachty, hasiči s veterináři ho pak...

Kůň se na Brněnsku propadl úzkým otvorem do šachty, hasiči s veterináři ho pak museli stejným místem s pomocí jeřábu dostat zase ven. | foto: HZS Jihomoravského kraje

Kůň se metrovým otvorem propadl do šachty u bazénu, ven ho vytáhli hasiči

  • 1
Tři jednotky hasičů a veterinární záchrannou službu čekal ráno na Brněnsku nelehký úkol. Vytahovali koně, který poměrně malým otvorem propadl do technologické šachty a bylo ho nutné stejným úzkým místem zase dostat ven.

Pomoc přivolali lidé ke zvířeti v nouzi po šesté ráno k rodinnému domu s bazénem v obci Lelekovice.

„Na místě zasahovali profesionální hasiči ze stanic Brno-Lidická a Brno-Přehrada - ti jsou primárně určeni k zásahům se zvířatům. Dále také místní dobrovolná jednotka,“ uvedl krajského hasičského sboru Jan Dvořák.

Záchrana koně z šachty

Z šachty, kam se zvíře propadlo za blíže neupřesněných okolností, museli hasiči nejprve odčerpat vodu, která tam natekla z poškozeného potrubí bazénu. Veterinářka pak uvnitř koně zkontrolovala.

„Hasiči poté společně s Koňskou záchrankou uvázali kolem zvířete popruhy, připravili vše k vyzvednutí a poté ho přes otvor o rozměrech přibližně 1,4 krát 1,4 metru vyzvedli automobilovým jeřábem,“ popsal Dvořák.

Stroj poté koně položil o kus dál na zem a ten se po několika minutách opět postavil na nohy, takže si ho majitelka mohla odvést do stáje. Po osmé hodině tak hasiči zásah ukončili.


Video