Požár hájenky u Senožat na Pelhřimovsku.

Požár hájenky u Senožat na Pelhřimovsku.

Plameny zničily na Pelhřimovsku opravenou rekreační hájenku za miliony

  • 0
Obrovský požár v neděli večer zcela zničil rekreační hájenku v Senožatech na Pelhřimovsku. Hasiči její hodnotu odhadli na čtyři miliony korun, majitel mluví až o deseti milionech. Oheň zničil celou vrchní část domu včetně sousední kůlny. Nikdo při něm nebyl zraněn.

Požár vypukl kolem půl sedmé večer. Na místě zasahovalo pět jednotek profesionálních i dobrovolných sborů. "Použili jsme několik vodních proudů," uvedla mluvčí hasičů na Vysočině Petra Musilová.

Přesto se podařilo oheň dostat pod kontrolu až po hodině a půl. Za tu dobu hájenku, která byla právě po rekonstrukci, oheň kompletně zničil. "Při našem příjezdu byla ohněm zasažena dřevěná kůlna o rozměrech pět krát deset metrů, dva pokoje domu, jeho střecha i krovy," popsala Musilová.

"Náš odhad výše škody způsobené požárem se výrazně liší od vyššího odhadu majitele. Rozhodne stanovisko vyšetřovatelů," uvedl operační důstojník hasičů. Ti škodu odhadli na čtyři miliony korun. Majitel ji vyčíslil na milionů deset.

Přesné příčiny vzniku požáru vyšetřovatelé ještě neznají. Zjistit se jim ale podařilo, že hořet začalo v kůlně. Protože stála jen metr a půl od hájenky, plameny přeskočily na její střechu. Zachvátily pak i vrchní patro domu, v němž byly pokoje pro hosty. O víkendu byla hájenka naštěstí prázdná, nikdo zde ubytován nebyl.

Na místě strávili hasiči celou noc. Až do rána požářiště monitorovali a hlídali, zda se znovu nerozhoří. Zbytky budovy několikrát prohlíželi termokamerou, která by jim ukázala i skrytá ohniska.

Hájovna v Senožatech se nachází na okraji velkého lesa. Jedním z úkolů hasičů tak bylo zajistit, aby se požár nerozšířil na okolní stromy. To se podařilo. Hasiči odhadují, že uchránili majetek v celkové výši tří milionů korun.

Popelem lehla hájenka na okraji lesa u Senožat na Pelhřimovsku.

Popelem lehla hájenka na okraji lesa u Senožat na Pelhřimovsku.


Video