Jiří Berka u táborského soudu - Jiří Berka u táborského soudu čelí obviněním ze...

Jiří Berka u táborského soudu - Jiří Berka u táborského soudu čelí obviněním ze zmanipulování konkurzů (5. září 2006) | foto: Dan Materna, MAFRA

Případ gangu konkurzního soudce Berky se vrací krajskému soudu

  • 5
Případ soudce Jiřího Berky, který poslal pomocí zfalšovaných dokumentů do konkurzů desítku firem, se vrací krajskému soudu k novému projednání. Berkův gang napáchal škodu za čtvrt miliardy.

Olomoucký vrchní soud v neveřejném zasedání zrušil rozsudek v kauze podezřelých konkurzů kolem ústeckého soudce Jiřího Berky a případ vrátil zpět krajskému soudu.

Senát rozhodl už v polovině května. Zástupci odvolacího soudu výsledek zatím odmítají sdělit s tím, že se vypracovává rozhodnutí, verdikt už visí v elektronickém informačním systému justice. V kauze se před dvěma lety odvolalo sedm z devíti obžalovaných.

Krajský soud jim uložil tresty od 6,5 do devíti let vězení. O tom, jak je celá kauza komplikovaná, svědčí to, že táborskému soudci Zdeňku Kučerovi trvalo v roce 2010 devět měsíců, než dal dohromady písemné odůvodnění rozsudku.

Deseti firmám, které Berka na základě údajně zfalšovaných dokumentů poslal do konkurzu, podle obžaloby gang způsobil škodu 264 milionů korun. Skupinu odhalila policie v souvislosti s podezřelým konkurzem na Union banku.

Dalších 202 milionů se podle obžaloby pachatelé z firem pokusili odčerpat. Nechávali proplácet fiktivní faktury, své soukromé zahraniční cesty nebo neprovedené práce. Prodávali také majetek firem pod cenou.

Berka vyhlašoval údajně konkurzy na vybrané společnosti, aniž měl dostatečné podklady o tom, že jsou skutečně v úpadku.

,

Nejlepší videa na Revue