Ilustrační snímek

Ilustrační snímek

Firma inzeruje solidní práci. Pak však zájemce nutí k lanaření lidí

Ne všechny inzeráty nabízející na internetu práci splní to, co slibovaly. Firma nabídne například odečítání plynoměrů. Po těch, kteří odpoví a dorazí na pohovor, ale chce, aby lanařili lidi ke změně dodavatele energie. Podobné zkušenosti existují třeba s firmou Ranger. Ta takové praktiky odmítá.

Lidí, kteří třeba měsíce zoufale hledají zaměstnání a naletěli přitom na nepravdivý inzerát firmy shánějící lidi na nevděčnou práci, je alespoň podle příspěvků v internetových fórech spousta.

"V tom inzerátu stálo, že hledají lidi na opisy plynoměrů. Když jsem ale přišla na pohovor, ukázalo se, že bych měla obcházet byty a uzavírat s lidmi nové smlouvy na dodávky energie. Tak to pěkně děkuji, nechci."

"Byl jsem na pohovoru se zájmem o místo řidiče dodávky. A ejhle, pozice obsazena, ale že jestli mám zájem, můžou mi nabídnout jiné, lukrativnější místo..," uváděl další příspěvek ve fóru.

Na problém MF DNES upozornila Pavla Skýbová z Ostravy, která nedávno rovněž našla mezi inzeráty nabídku solidně vypadající práce. Nabízela ji podle ní firma Ranger, jeden z partnerů firmy RWE. Ještě ráno před pohovorem si však zadala do internetového vyhledávače jméno firmy Ranger a našla popisy mnoha negativních zkušeností s touto společností.

Ředitel: Nečisté praktiky se objevily u externích firem

"Volala jsem proto zpět na firmu Ranger, sdělila jsem své pochybnosti a paní u telefonu s naprostým klidem zrušila můj termín pohovoru se slovy, že ona nic neví a sjednává jen schůzky," uvedla Pavla Skýbová, která na vše upozornila firmu RWE. V odpovědi, již dostala, stálo: "Pokud firma Ranger inzeruje jinou práci, než kterou je schopna poskytnout, je zapotřebí podat stížnost na sídlo jejich společnosti."

Když se redakce zajímala o to, jaká je zkušenost společnosti RWE s firmou Ranger, regionální mluvčí RWE pro severní Moravu Linda Ešková uvedla: "S firmou Ranger spolupracujeme již delší dobu a s výsledky přímé spolupráce jsme spokojeni. Informace o náboru jednotlivých pracovníků pro firmu Ranger nemáme k dispozici."

Ředitel firmy Ranger Czech Republic Michal Tyšer tvrdí, že firma, již vede, nikdy lživé inzeráty nepublikovala. Dodal ale, že nečisté praktiky se dřív objevily u externích firem, jež pro Ranger zajišťují prodej a nábor obchodních zástupců.

Jak to s nimi Ranger řešil? V podstatě nijak. "Vždy se to řeší stylem minimálně osobní konzultace," uvedl Michal Tyšer, jenž s neetickým jednáním externích pracovníků firmy nesouhlasí. Je pro něj přitom prý těžké nečisté praktiky zjistit.

Stěžujte si na úřad inspekce práce

Jak by se lidé, kteří se cítí poškozeni neetickým přístupem firem publikujících lživé inzeráty, měli bránit? "Pokud se někdo cítí poškozen, musí to oznámit. Variantou je podat oznámení na příslušnou pobočku Státního úřadu inspekce práce, či na Úřad práce ČR. Anebo podat trestní oznámení na Policii ČR," uvedl mluvčí generálního ředitelství úřadu práce Jiří Reichl.

Šéf personální agentury Trenkwalder Jan Kozina připustil, že praxe s nepravdivými inzeráty, kterou popisují lidé na internetu, existuje. "Lidé se ve chvíli, kdy je jim nabízena jiná práce, než kvůli jaké přišli na pohovor, nesmí cítit v nouzi a musí nabídku odmítnout," řekl. Neetický přístup některých firem při náboru nových pracovníků podle něj může jít ještě dál.

"Někdy to funguje mnohem skrytěji. Uzavřete třeba pracovní smlouvu, ve které skutečně bude zmíněna například komunikace se zákazníky a vymáhání pohledávek. Ale za tyto činnosti nedostanete prakticky žádný plat. Ohodnoceni budete jedině za to, když ulovíte nějakou dušičku," popsal personalista s tím, že podobné praktiky uplatňují například některé pojišťovací agentury.

Jediný způsob, jak se proti neetickým praktikám bránit, je podle Jana Koziny užívání zdravého selského rozumu. Asi těžko bude člověk, který před dvaceti lety získal maturitu, vydělávat 60 tisíc měsíčně jen tím, že bude obcházet domácnosti.


Video