Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

V Česku nespravedlivě sedí desítky lidí, tvrdí expert na DNA

Nejznámější forenzní genetik Česka Daniel Vaněk tvrdí, že nespravedlivě odsouzených jsou v Česku desítky. „Soudy neochvějně spoléhají, že důkazy, které jim dávají soudní znalci, jsou správné. Bohužel to není vždy pravda,“ říká expert na analýzu DNA pro nejnovější vydání týdeníku TÉMA.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jeden bývalý kriminalista, který údajně odešel od PČR z důvodu neochoty zametat pod koberec případy, které mu vedení označí, mi vyprávěl staré heslo kriminálky: Nebyl-li pachatel vypátrán, bude pachatel určen.

Co dodat, že.

0 0
možnosti

"Tam" jsou všichni nevinní.

1 0
možnosti

Mnohem horší jsou ty spousty zločinců, kteří jsou nad zákon.

7 2
možnosti

Je lepsi nechat byt devet vinnych nez zavrit jednoho jedineho nevinneho...

11 2
možnosti

Vše má své hranice. Pokud bychom k věci přistupovali tak, že je lepší, když "několik zločinců justici unikne", než aby byl zavřen nevinný člověk, tak můžeme rovnou všechny odsouzené pustit, protože jistého není nikdy nic (ani když se dotyčný přizná). I odsouzenci na smrt v USA, kteří musí projít jedním z nejdelších, nejdůkladnějších a nejnákladnějších soudních řízení na světě mají okolo 6% nevinných. Takže se můžeme jen domýšlet, kolik procent nevinných bude na takových "vloupačkách", nebo drobných krádežích u nás, ale to ještě neznamená, že by bylo rozumné všechny pustit. jako společnost se můžeme akorát snažit, aby to procento bylo co nejmenší, ale princip ůraději pustit lumpa, než zavřít nevinného", by nebyl než alibismus oficiální instituce, která by měnila neštěstí nespravedlivě odsouzených za neštěstí obětí trestných činů.

0 7
možnosti

No, ono je to hezké, pokud nejste vy ten nespravedlivě odsouzený. Odškodné je fraška, náhrada reálné škody se nekoná, omluva (natož třeba veřejná) žádná. Řeknou, máte štěstí a nazdar. Trestní odpovědnost viníků nulová, o vše musíte bojovat následně po dlouhá léta v soudních tahanicích. Nic moc. A pro policii budete nadále podezdřelý číslo 1 v každém dalším případě, přeci jenom Vaše DNA už je v databázi. I ten popelář má větší odpovědnost, něž český policajt nebo soudce. A podle toho to taky vypadá. Máte sice částečně pravdu, ale čeho je moc toho je příliš. Až budou soudci placeni podle toho, kolik případů jím vrátí odvolací soud bude to zajímavější. Až soudce přijde o talár když něco zanedbá nebo bude mít moc "vratků"  bude to ještě zajímavější. Ne jako dnes, kdy lempl soudí dál, protože je prakticky nepostižitelný. O trestní odpovědnosti policistů a náhradě škody raději nemluvit, to je sci-fi existující pouze na papíře ale realita je zcela jiná. Česká justice je stále z velké části "komunistická". Důkazy se posuzují asymetricky, obžalovaný je automaticky stavěn do role odsouzeného. Soudce se staví do role vyšetřovatele. Policie je úplatná a politicky motivované procesy jsou na denním pořádku. Odbornost některých soudních znalců je velmi diskutabilní a to raději nemluvím jejich nezávislosti. O "pseudoznalcích" např.na  extrémismus by se daly psát romány. Vrcholem toho všeho je praktická nedostupnost práva pro obyčejné občany (protože Ti na soudní spory prostě nemají peníze), čehož zase využívají mnohé instituce, nezřídka i státní. Nebo si snad myslíte, že čekat na banální rozsudek v jednoduché věci půl roku až rok a půl (a to ještě jenom, pokud se žalovaný neodvolá) je normální? Česká justice je nepružná, v nižších stupních doslova amatérská, zkostnatělá a systém má do spravedlnosti hodně daleko.

19 1
možnosti

Jeden by řekl, že pokud je postup ze strany policie a státní zástupců tak laxní, jak popisuje pan expert, tak takové důkazy musí každý trochu slušný obhájce rozcupovat..

0 0
možnosti

Nerozcupuje, protože soudce bere výsledky znalců jako "svaté" a obhájce je v tomto pak ignorován. Byl jste někdy v posledních letech u trestního soudu ? To byste asi žasl.

6 0
možnosti

L80i49b97o58r 22K12o29u52t

2. 1. 2015 0:08

Omyl, dal jsem špatně do vlákna.

0 0
možnosti

..... "nejznámější" expert ?,- mňo, reklama zadara se bývalému policistovi z KÚP, dnes pracujícímu v privátním sektoru, sakramentsky hodí. Bohudík, znám ještě "známější" experty zabývající se genetikou. By mě samotného zajímalo, co tento expert po dobu aktivní služby (u PČR) udělal pro to, aby v Česku nespravedlivě neseděli "ty desítky lidí" ?!?

2 6
možnosti

Dr. Vaněk DNA laboratoř v ČR zakládal a teprve učil policisty a soudce s DNA vůbec pracovat. V té době problém s nadužíváním DNA nebyl :-)

Navíc v té době neexistovaly žertovné sci-fi seriály CSI XY, takže nehrozilo, že je  policajti, prokurátoři či soudci budou brát vážně. :-)

4 0
možnosti

Jj, zažil jsem soudce na plese pod parou, kterej dával k lepšímu rozhodnutou věc se slovy, měl jsem mu dát o dva roky víc. To pozvedne důvěru v justici... :-P

7 0
možnosti

Já nemám iluze ani o samotných soudcích. Jeden trestní soudce, kterého znám z civilního života, mi odpověděl na to, jak on soudí - "Hele, to poznáš, jestli to udělal".

10 0
možnosti
  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

19. dubna 2024

Premium Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl...

ANALÝZA: Zbožný, prostý, ale silný. Čím Indy tolik uhranul fenomén Módí

19. dubna 2024

Premium Naréndra Módí válcuje Indii jako málokterý jeho předchůdce. Zdá se nezastavitelný, podobně jako...

Prezident Pavel vyzval v americké CNN, aby Kongres schválil pomoc Ukrajině

18. dubna 2024  23:09

Český prezident Petr Pavel Spojené státy, aby schválily podporu pro Ukrajinu. Řekl to v pořadu...

Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu splnila finanční cíl za necelé dva dny

18. dubna 2024  14:40,  aktualizováno  20:53

Zatímco slovenská vláda se pomoci svému ukrajinskému sousedovi zdráhá, slovenští občané už na...