Vyhazov Emmy Smetany z Novy je kvůli těhotenství neplatný, uznal soud

  • 105
Moderátorka Emma Smetana uspěla se svou žalobou proti výpovědi, kterou dostala v loňském roce od společnosti CET 21 provozující televizi Nova. Obvodní soud pro Prahu 5 rozhodl, že televize nemohla dát Smetaně výpověď, protože byla v té době těhotná. Rozsudek zatím není pravomocný.

„Výpověď byla dána těhotné zaměstnankyni a je tudíž neplatná,“ rozhodl senát v čele s předsedou Petrem Mouchou.

Moderátorka skončila na Nově k 31. květnu loňského roku. Televize Nova tehdy oznámila, že Smetana dostala vyhazov. Výpověď ale byla neplatná, protože se zjistilo, že Smetana byla v té době těhotná a byla tak chráněná podle zákoníku práce.

Právní zástupce společnosti CET 21 Tomáš Vejsada před soudem tvrdil, že žaloba je neplatná, protože ji Emma Smetana podala až v listopadu 2016, kdy dávno uplynula dvouměsíční lhůta, během které je možné žalobu podat.

Soudce Moucha ale konstatoval, že CET 21 může dát Smetaně výpověď až dva měsíce po skončení mateřské dovolené, což bude až v roce 2019. Pokud rozsudek nabude právní moci, zůstane Smetana zaměstnankyní Novy.

Advokát moderátorky Aleš Rozehnal u soudu prohlásil, že Smetana se před výpovědí stala terčem urážek, protože měla výhrady k fungování zpravodajství a poukázala na manipulaci se zprávami.

V televizi Nova pracovala od roku 2012 jako redaktorka a poté i moderátorka. Od letošního roku působí na internetové televizi DVTV. Kromě moderování skládá hudbu a věnuje se také hraní. Účinkuje například v muzikálu Lucie a bude hrát v muzikálu Adéla ještě nevečeřela.

Vyjádření televize Nova k rozhodnutí soudu redakce iDNES.cz zjišťuje.

,

Video