Kamion vjel v Lípě nad Orlicí do neobývané části domu. Hasiči z vozu

Kamion vjel v Lípě nad Orlicí do neobývané části domu. Hasiči z vozu vyprošťovali tříčlennou rodinu. (17. 5. 2012) | foto: Michal Fanta, spolupracovník redakce

Dům, do něhož vjel kamion, čeká demolice. Lidem zachránil život hokej

  • 70
Dům v Lípě nad Orlicí na Rychnovsku, do kterého se minulý čtvrtek zabořil kamion, se demolici nevyhne. Rodina, kterou hasiči vyprostili z kabiny až po čtyřech hodinách, se zotavuje v nemocnici. Jako zázrakem přežili i zaměstnanci firmy, kteří jen chvíli před nehodou odešli z domu sledovat hokejový zápas.

Partě klempířů zachránil život hokej. Ve čtvrtek skončili dřív, aby mohli fandit českým hokejistům, kteří ve čtvrtfinále bojovali se Švédy. Do skladu, kam složili nářadí, vjel o několik minut později kamion.

"Naštěstí tam už nikdo nebyl. Ten den jsme skončili na stavbě o dvacet minut dřív, protože chlapci spěchali na hokej. A to nám zachránilo život," vylíčil Václav Hromek, který má v Lípě nad Orlicí klempířskou dílnu.

Kamion vjel v Lípě nad Orlicí do neobývané části domu. Hasiči z vozu

Naložený kamion s tříčlennou rodinou zajel do domu jako po másle, posádku pak hasiči vyprošťovali přes čtyři hodiny (více čtěte zde).

Zničené je přízemí se šatnami, kanceláří, sociálním zařízením pro firmu a skladem elektronářadí. Nahoře majitel provozoval penzion, ale ten už nemá ani podlahu, všechno strhl kamion.

"Více než dvě třetiny domu půjde dolů. V ruině máme zavalené ještě veškeré nářadí asi za dvě stě tisíc, motorové pily, rozbrušovačky a vrtačky," řekl majitel domu, který zatím nemohl začít s bouráním kvůli pojišťovně.

"V noci ze soboty na neděli už jsme museli vyhánět cikány, kteří tam najeli s auty a začali to rozebírat," dodal roztrpčeně Hromek. Ještě nezná celkovou výši škody, ale co nejdříve chce dům uvést do původního stavu.

Rodina je mimo ohrožení života, policie hledá viníka

Celou rodinu z úplně zdemolované kabiny převezli záchranáři do hradecké fakultní nemocnice. Otec se sedmiletým synem byli už v pátek přeloženi na normální oddělení, zatímco matka, která čekala na vyproštění dlouhé čtyři hodiny, byla stále napojená na plicní ventilaci.

"Měla mnohočetné zhmožděniny, ale naštěstí se nepotvrdil crush syndrom, který mívají zavalení lidé," řekl náměstek ředitele hradecké fakultní nemocnice Zdeněk Tušl.

Nyní už čtyřiačtyřicetiletá žena dýchá sama bez pomoci přístroje a odpoledne bude také přeložena na standardní oddělení.

Příčinu nehody policie ještě nezná. "Vyšetřování stále probíhá, potřeba budou posudky z oboru doprava, které přesně určí míru zavinění, protože řidič dodávky se obhajuje a tvrdí něco jiného než svědci," vysvětlila mluvčí policie v Královéhradeckém kraji Ivana Ježková.

Podle svědků nehodu zavinil dvaapadesátiletý řidič dodávky, který vyjížděl od místního motorestu na hlavní silnici a nedal přednost kamionu. Vozidla se bočně střetla a obě skončila v domě Václava Hromka.


Video