Důkazy soudu nestačily

  • 8
Praha - Vrchní soud v Praze vrátil k novému projednání případ tří českých pašeráků kokainu. Jedná se o muže, kteří podle obžaloby před třemi lety převezli z Kostariky do Česka šestatřicet kilogramů drogy mezi banány. V odvolacím řízení soudce v plném rozsahu zrušil srpnový rozsudek městského soudu, jehož verdikt označil za nepřesvědčivý. "Jsou tam tvrzení nepodložená důkazy," řekl předseda odvolacího senátu Jindřich Fastner.

Pražského městský soud poslal v srpnu za pašování drog Libora Jaroše a Karla Nováka na devět a osm let do vězení. Pavla Nováka obžaloby zprostil. V případě všech tří obžalovaných podala odvolání státní zástupkyně a odvolali se i Jaroš a Karel Novák.

Jaroše navíc uznal soud prvního stupně vinným i z nedovoleného ozbrojování. Rozhodl o tom s odůvodněním, že se nepodařilo prokázat zločinné spolčení. Soud navíc rozhodoval na základě nepřímých důkazů.

Jedním z nich bylo, že zásilka kokainu putovala do České republiky se shnilým ovocem. Podle předsedy senátu Ladislava Grosse to dokazuje, že o zboží obžalovaným podnikatelům vůbec nešlo. Odmítl tak jejich argument, že o droze nevěděli.

Všichni obžalovaní svou vinu popírají.

Jak obhájci, tak státní zástupce vytkli městskému soudu, že neprovedl všechny potřebné výslechy a dokazování. Jeden z advokátů dokonce prohlásil, že jeho klientovi bylo odepřeno právo na spravedlivý proces.

Vrchní soud se přiklonil k návrhům obhájců i státního zástupce, aby byli v rámci mezinárodní právní pomoci vyslechnuti občané Kostariky, kteří jsou v souvislosti s drogovým obchodem v současné době stíháni ve své zemi.

Jeden z advokátů vnesl pochybnost do toho, kdy byly balíčky s kokainem do kamionu s banány vloženy. Podle něj totiž není pravděpodobné, aby auto jedoucí z Kostariky projelo bez problémů několika celnicemi. "Domnívám se, že se muselo jednat o provokaci ze strany nezjištěných osob," prohlásil.

Státní zástupce uvedl, že podle jeho názoru šlo o zásilku od počátku sledovanou policií. Navrhl proto, aby v obnoveném líčení byl vyslechnut pracovník Národní protidrogové centrály, který se specializuje na vyšetřování obchodu s drogami v oblasti Kostariky.

Všichni tři obžalovaní jsou na svobodě, protože soud již dříve propustil Libora Jaroše a Karla Nováka z vazby.

PŘEDCHOZÍ VÝVOJ:
Padly dva tresty, jeden muž byl osvobozen
Obžalovaný Libor Jaroš byl v srpnu odsouzen k devíti letům vězení a Karel Novák k osmi letům. Pouze posledního z trojice podnikatelů Pavla Nováka soud obžaloby zprostil.

Libor Jaroš, který byl odsouzen i za nedovolené ozbrojování, se proti verdiktu okamžitě odvolal, Karel Novák si ponechal osmidenní lhůtu na rozmyšlenou. Odvolání proti všem třem rozsudkům podala i státní zástupkyně, která trvá na zločinném spolčení a vyšších trestech. Respektuje pouze propuštění Pavla Nováka z vazby.

Muži byli původně podezřelí z pašování asi 70 kilogramů drogy, kterou podle policistů do země dovezli od roku 1997. V rozsudku se však hovořilo pouze o zhruba 36 kilogramech. Karel Novák a Jaroše tak zřejmě byli odsouzeni pouze za kokain nalezený v listopadu 1998 v Měcholupech.

"Můžeme říci, že v Kostarice působí skupina dodávající kokain do České republiky. Nevíme ale, jakou má strukturu a kdo je šéf," prohlásil soudce Gross. Proto podle něj nemohl soud uložit mužům vyšší tresty za to, že by působili v rámci konkrétní organizované skupiny. "Pro nás není rozhodující, co si sdělují šéfové české a kostarické protidrogové centrály," dodal.

Podle Grosse byl do obchodů s drogou zapojen i osvobozený Pavel Novák. Kromě informací z kostarické policie jej však usvědčovaly pouze záznamy telefonních hovorů. "Zdůrazňuji, že protokoly o záznamu telefonních hovorů jsme nebrali jako důkaz," připomněl soudce zákonem omezené možnosti využití takových materiálů u soudu.

Droga byla u banánů
Podle soudu dováželi mladí muži v roce 1998 ve spolupráci s kostarickými drogovými obchodníky do Evropy kokain v krabicích se zelenými banány. Z Kostariky putovaly zásilky nejprve lodí do Hamburku a odtud v kamionech do České republiky. Poslední zásilka dorazila v listopadu 1998 do skladu v Měcholupech v desáté pražské části, kde ji zadrželi policisté.

"Kokain putoval v bednách od banánů původem z Kostariky. První dodávka s téměř devětadvaceti kilogramy drogy byla z dvanáctého listopadu 1998, druhá čtyřicetikilogramová pak dorazila do Prahy o týden později," řekla v květnu Zemským novinám státní zástupkyně.

Obžalovaní vinu popírali
Obžalovaní po celou dobu procesu vše popírali. "Nikdy jsem v Kostarice nebyl. Měl jsem pouze převzít zásilku banánů ze střední Ameriky, ve kterých se později při celní kontrole v našem skladu v Praze 10 našel kokain," hájil se v květnu před soudem osmatřicetiletý Karel Novák, v té době majitel několika pražských stánků se zeleninou.

Podnikatelům nabídl podle Zemských novin dovoz banánů nějaký pan Javier. Ten jim dal i zálohu přes milion korun. "Tuto částku nám dal Javier, o němž dohromady nic nevím, abych z nich platil dopravu banánů," vysvětloval soudu původ peněz další obžalovaný Karek Novák.

Případ se začal vyšetřovat v zahraničí. V cele skončil i bývalý kostarický diplomat. Ten byl později odsouzen k desetiletému žaláři. V Kostarice byly v rámci vyšetřování nainstalovány odposlechy. Odtud také přišly informace o pražských podnikatelích.

Podle soudu dováželi vazebně stíhaní mladí muži v roce 1998 ve spolupráci s kostarickými drogovými obchodníky do Evropy kokain v krabicích se zelenými banány. Z Kostariky putovaly zásilky nejprve lodí do Hamburku a odtud v kamionech do České republiky. (22. srpna 2001)

Podle soudu dováželi vazebně stíhaní mladí muži v roce 1998 ve spolupráci s kostarickými drogovými obchodníky do Evropy kokain v krabicích se zelenými banány. Z Kostariky putovaly zásilky nejprve lodí do Hamburku a odtud v kamionech do České republiky. (22. srpna 2001)

Podle soudu dováželi vazebně stíhaní mladí muži v roce 1998 ve spolupráci s kostarickými drogovými obchodníky do Evropy kokain v krabicích se zelenými banány. Z Kostariky putovaly zásilky nejprve lodí do Hamburku a odtud v kamionech do České republiky. (22. srpna 2001)

,

Nejlepší videa na Revue