Dráhy stáhly vagon s Ládinem

  • 22
Plzeň - Teroristický útok na USA inspiroval sprejery. Na kolejích nedaleko Hlavního nádraží v Plzni se objevil železniční vagon se jménem Usámy bin Ládina. Toho představitelé USA považují za hlavního podezřelého z organizace teroristického útoku. Dráhy na to zareagovaly okamžitě. Přednosta depa nechal vagon okamžitě stáhnout.

Podle právníků hrozí autorům podobných výtvorů nejenom trest za ničení cizího majetku, ale také stíhání za podporu a propagaci hnutí, které hlásá národnostní, rasovou, náboženskou či třídní zášť. Viníkovi by tudíž hrozil trest tří až osmi let odnětí svobody.

Přednosta depa kolejových vozidel na Hlavním nádraží v Plzni Rostislav Novák okamžitě po informaci o vagonu se jménem Usámy bin Ládina prohlásil, že nechá vagon stáhnout z veřejného místa.

"Odvezeme ho pryč a vyčistíme. Takové vagony se nemohou objevit na veřejnosti, vozmistři je nesmějí v žádném případě pustit na koleje," reagoval Rostislav Novák.

Plzeňský právník Martin Zikmund potvrdil, že autora zmíněného nápisu na železničním vagonu může soud poslat do vězení na několik let.

"Skutek je možné kvalifikovat jako dva trestné činy. Obecně může být sprejer odouzen až na jeden rok vězení nebo k pěněžitému trestu. Zároveň lze v daném případě použít zákon týkající se  podpory a propagace hnutí směřujích k potlačení práv a svobod občana nebo hlásají zášť vůči jiné skupině osob.

"Jedna pasáž zákona přímo říká, že kdo veřejně projevuje sympatie k takovému hnutí, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta," řekl Martin Zikmund.

Další plzeňský advokát Ludvík Rösch upozornil, že ve hře by byl i tvrdší trest.
"Autory podobných nápisů může soudce v krajním případě posuzovat jako veřejné propagátory hnutí, které hlásají zášť k jiným lidem. Pak se trest pohybuje od tří do osmi roků odnětí svobody," konstatoval Rösch.

Pomalovaný vagon na plzeňském Hlavním nádraží, 17. září 2001.

,

Video