„Pět na stole v českých“ nebyla žádost o úplatek, ale tajná šifra, tvrdí Doležel

„Pět na stole v českých“ nebyla žádost o úplatek, ale tajná šifra, tvrdí Doležel | foto: MF DNES

Doležel jde k soudu za „pět na stole v českých“

  • 10
Státní zástupkyně poslala k soudu někdejšího šéfa kabinetu českých premiérů Zdeňka Doležela, píše Právo. V korupční kauze kolem privatizace Unipetrolu známé jako "pět na stole v českých" mu hrozí až 12 let vězení. Doležel jakoukoli vinu odmítá.

Pokusu o podvod se podle vyšetřovatelů dopustil tím, že si na jedné z loňských srpnových schůzek s polským lobbistou Jackem Spyrou řekl o pětimilionový úplatek. Chtěl ho prý za to, že doporučí a dostane "zpět do hry" o Unipetrol společnost Seta, za kterou Spyra lobboval.

Vše ale natočila skrytou kamerou televize Nova, která pak tajné rozhovory obou mužů odvysílala. - více zde

"Doležel si musel být vědom, že to, za co chtěl po Spyrovi peníze, nemůže splnit," vysvětlil při loňském obvinění bývalého šéfa kabinetu premiérů Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka mluvčí městského zastupitelství Martin Omelka.

Seta, na kterou má údajně úzké vazby kontroverzní podnikatel Tomáš Pitr, bojovala se společností Agrofert majitele Andreje Babiše o to, kdo se stane po předloňském prodeji petrochemického holdingu Unipetrol polskému koncernu PKN Orlen českým partnerem Orlenu.

Oba muži hovořili na tajných schůzkách mimo jiné o korupci politiků i o privatizaci Unipetrolu, kterou chtěl Spyra údajně zpochybnit či do ní zasáhnout a získat výhody pro Setu. Snažil se prý vyjednat zrušení dohod a smluv, jež uzavřel Orlen s Agrofertem v souvislosti s prodejem Unipetrolu.

Doležel jakékoli podezření z korupce od počátku popíral. Při předloňském prosincovém výslechu před sněmovní vyšetřovací komisí, která se případem rovněž zabývala, řekl, že slova "pět na stole v českých" nebyla žádostí o úplatek, ale tajnou šifrou. - více zde

Naopak Spyra poslancům řekl, že ho Doležel o úplatek žádal. Kódovou řečí s ním prý nemluvil. - více zde

Okolnosti privatizace Unipetrolu a podezření z korupce vyšetřují také polští policisté. Zmínil se o ní bývalý člen vedení PKN Orlen Krzysztof Kluzek. Podle jeho výpovědi před zvláštní komisí polského parlamentu mělo být na úplatcích mezi české a polské politiky rozděleno 42 milionů eur (1,2 miliardy korun). Tyto informace prý Kluzek obdržel od lobbisty Spyry.

Doležel se musel loni v listopadu s vyšetřovacím spisem seznamovat ve vazební věznici, kde je umístěn za jiné skutky související s údajným podvodným čerpáním peněz z evropských fondů na opravu zámku v Budišově a rekonstrukci třebíčského zámku. - více zde

V únoru pak byl stejně jako ostatní členové obviněné skupiny kolem bývalého budišovského starosty Ladislava Péti propuštěn na svobodu. - více zde

,

Video