Hasicí přístroj. Ilustrační foto

Hasicí přístroj. Ilustrační foto | foto: MF DNES

Dělník ubil muže hasicím přístrojem, soud mu zvýšil trest na 18 let

  • 5
Stavební dělník Daniel Houska kvůli ubití muže hasicím přístrojem stráví ve vězení až 18 let. Vrchní soud v Praze mu v odvolacím jednání zvýšil trest o tři roky. Útok se odehrál v únoru v ubytovně v Hořovicích na Berounsku. Napadený podlehl zraněním o několik měsíců později.

Houska dostal původně 15 let. Trest mu v srpnu uložil Krajský soud v Praze (viz předcházející zpráva). Soudy ho uznaly vinným i z napadení dalších tří lidí. Rozhodnutí odvolacího soudu je pravomocné, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Násilník na svou oběť zaútočil desetikilovým hasicím přístrojem 26. února na chodbě ubytovny. V opilosti napadl čtyřicetiletého muže, za pomoci hasicího přístroje ho srazil na zem, kde ho nožem dvakrát bodl do hýždí. Poté ho přístrojem opakovaně udeřil do hlavy, obličeje a hrudníku.

Napadený muž zemřel 5. června na oboustranný zánět plic a těžké poranění mozku, způsobené útokem.

Houska tvrdil, že se jen bránil, když ho muž napadl nožem. Hájil se, že jej nechtěl zabít. "Chci říct, že mě to mrzí, co se stalo. Škoda, že to již nemohu vrátit," uvedl.

Násilností se ale dopouštěl opakované. Loni na Silvestra ve stejné ubytovně opět v opilosti jiného muže tloukl nohou od stolu do hlavy a horní části těla. Další dva lidi Houska napadl loni 18. prosince.

,

Video